fbpx
14.7 C
София

Как производителите на смартфони се справят с кризата от електронни отпадъци

Най-четени

Все повече производители се стремят към устойчиво производство на смартфони – Apple и Samsung са водещи компании по отношение на устойчиви инициативи, според доклад на Counterpoint Research. Докладът, озаглавен „Смартфони и кръгова икономика: създаване на устойчиво бъдеще“, оценява първите пет производители за оригинално оборудване за смартфони (original equipment manufacturers – OEM). Оценката се базира на усилията от страна на производителите да намалят въздействието си върху околната среда, като използват повторно материали, рециклират устройства, сведат до минимум отпадъците по време на жизнения цикъл на смартфона.

Apple и Samsung полагат най-много усилия

Резултатите от доклада са разработени чрез метрична система, която оценява визията на всеки OEM и цялостния подход към устойчиво производство. Визията на Apple изглежда по-ясна от тази на нейните конкуренти. Въпреки това обаче, всеки производител има индивидуален подход и се представя различно в трите основни етапа на кръговата икономика на смартфоните – производство, използване и край на живота.

ОЕМ производителите са се фокусирали върху отделни екологични компоненти и опаковки, както и върху специални машини за пестене на вода по време на производствения процес. Компании като Samsung, Apple и OPPO насърчават и доставчиците да бъдат по-екологични. Но основните цели за компаниите остават приходите и чистата печалба.

OEM производителите трябва да намерят точния баланс между желанието да представят на потребителите най-напредналите технологични устройства и необходимостта да опазват околната среда. Китайските ОЕМ производители като Oppo, Xiaomi и Vivo работят върху подобряване на живота на батериите и цялостно върху енергийната ефективност. Apple превъзхожда по отношение на дълъг живот на устройствата, актуализации и устойчивост. От друга страна, Samsung се отличава с качествена поддръжка, енергийна ефективност и обслужване на клиентите.

Какво се случва, когато настъпи края за един смартфон?

OEM производителите тук играят много важна роля – те трябва да организират възстановяване на някои части и отговорно рециклиране или ремонт на свои смартфони. Основната цел е да се намалят електронните отпадъци. Глобалният пазар за продукти за рекламация нарасна значително през последните години. Но усилията на ОЕМ производителите за възстановяване, обновяване и намаляване на електронните отпадъци не са достатъчни. Дори най-добрите компании не са достатъчно активни в изтеглянето на устройства от пазара и кризата с електронните отпадъци продължава да расте.  

Apple и Samsung са водещи компании по отношение на поемане на инициатива за устойчиво производство. Но все пак, огромно количество смартфони се произвежда и доставя всяка година. За да се справят с борбата с електронните отпадъци, ОЕМ производителите трябва да направят повече, за да насърчат използването на устройства втора употреба и рециклирането на смартфони да стане приоритет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини