fbpx
18.6 C
София

Как протича ваксинирането в сградата на Amazon в Сиатъл?

Най-четени

В зала в емблематичната сграда на Amazon в Сиатъл хора, а не кашони и пакети, се движат като по поточна линия. Една от тях е Алисън Шийф, която има уговорена среща за първата си доза от ваксината срещу COVID-19 в 11 часа сутринта на 24-ти април, в конферентната зала на Amazon – аудиторията и пространството за събития близо до централата на компанията в South Lake Union. След като си проправя път през коридорите и се изкачва по стълбище, тя получава ваксината си в 11:01, точно по часовник. Чака около 15 минути в зоната за наблюдение и след това слиза по стълбите и напуска сградата на компанията.

Какво е било цялостното преживяване за нея? „Безупречно“, казва Шийф, с усмивка на лицето, която е доловима през маската. „Наистина всичко стана много координирано.“

Шийф вероятно не е единствената, която се чувства по този начин. Към 24 април извънредно създадената клиника на Amazon в Сиатъл е била използвана за поставяне на над 50 000 дози от ваксините срещу COVID-19.

С настъпването на 2021 г. и поемането на управлението от Джо Байдън, САЩ се хвърли в мащабната задача да ваксинира възрастни хора срещу COVID-19 (над 18 години). Президентът на страната се стреми към това 200 милиона дози от ваксините да бъдат приложени през първите 100 дни от неговото управление, след като встъпи в длъжността си. Страната постигна тази цел. И независимо от това търсенето на ваксините надминава предлагането в повечето случаи и някои щатски правителства се борят за това да могат бързо да осигурят нови дози от ваксините на своите граждани. В същото време дезинформацията за ваксините се разпространява, тъй като компаниите, които управляват социални мрежи, се борят да премахват и модерират неточни публикации. Около 8% от получилите доза от ваксините на Pfizer и Moderna са пропуснали втората си доза към началото на април, според информация от CDC, макар че някои от тези пациенти може да са получили втора доза от ваксина от друг производител, различен от производителя на първата, което да няма нищо общо с промяна на тяхното решение и нагласи за ваксинирането. Междувременно милиони други граждани избягват ваксинирането срещу COVID-19. Около 105 милиона души са напълно ваксинирани в САЩ.

Точно както фармацевтичната индустрия се събра, за да помогне с доставката на ваксини, технологичните компании се засилиха по свой собствен начин. Те предлагат своите сгради за изграждане на временни, донякъде импровизирани, но безопасни клиники за ваксиниране, какъвто е случаят със сградата на Amazon в Сиатъл. Други компании, като Google, Microsoft и Cloudflare, предоставиха софтуер, който управлява уеб трафика за често посещавани уебсайтове за срещи, рационализира предварителната регистрация и запазването на часове за ваксиниране и служи за проследяване на разпространението на ваксините на държавно ниво.

Усилията подчертава мащаба на работата по ваксиниране на все повече американци – нещо, което разчита на ресурсите на множество индустрии и правителствени агенции, обхващащи всичко – от медийни кампании до отстъпване на софтуер. Част от този софтуер също ще бъде от ключово значение за следващата стъпка: даване на възможност на правителствата да приспособят програмите си към хора, които все още не са склонни да се ваксинират.

Технологичните компании като домакини на клиники за ваксиниране

В началото на 2020 г. Amazon, Microsoft и Google се присъединиха към други големи компании в обещанието да предоставят част от своите съоръжения за превръщането им в клиники за ваксиниране. Disney, Costco и Starbucks също са отстъпили част от своите сгради, които са превърнати в клиники. Amazon, която предложи своя логистичен опит в допълнение към своята сграда, също е един от лидерите в подпомагането на ваксинационните кампании. Фирмата е домакин на клиника за ваксиниране един или два дни всеки уикенд от януари в Сиатъл чрез партньорство с местната болница Вирджиния Мейсън, а през март стартира друга в Арлингтън, Вирджиния.

Така Amazon вече има сравнително богат опит в управлението на тази извънредно възникнала клиника, като в сградата си в Сиатъл, компанията спомага първоначално за едва около 5000 поставени дози на уикенд. Тъй като щатът Вашингтон одобри поставянето на ваксините за всички на възраст над 16 години в средата на април, потокът в сградата на Amazon се увеличи до 6000 дози ваксини всеки уикенд, а организаторите вярват, че могат да достигнат до 7000.

Губернаторът на Вашингтон Джей Инсли „призова бизнес общността на Вашингтон да помогне за ускоряването на тази работа“, каза Джей Карни, старши вицепрезидент на глобалните корпоративни въпроси на Amazon, в публикация от април в блога. „Като най-големият работодател в щата Вашингтон, Amazon изпитва специална отговорност към този призив.“

Междувременно Microsoft също отвори клиника в собствена сграда в началото на април в близкия до Сиатъл Редмънт, която работи в партньорство с окръг Кинг, град Сиатъл и двама местни доставчици на здравни грижи – Evergreen Health и Overlake Medical Center. Клиниката обслужва пациентите само с предварителна заявка, от понеделник до петък. Microsoft казва, че клиниката ще помогне да окръг Кинг да изгради своята справедлива стратегия за доставка на ваксини, като предостави дози от тях до нови локации, което в окръга вярват, че ще помогне за ваксинирането на допълнителни групи от населението.

„Microsoft недвусмислено подкрепя справедливото разпространение и се ангажира да използва ресурсите си за подпомагане на най-уязвимите и недостатъчно обслужвани групи в нашата общност“, заявиха от компанията в публикацията си относно сформираната клиника.

Докато пациентите, отговаряйки на условията за ваксиниране, се включиха в интернет, за да си запазят часове, те се сблъскаха с често срещан проблем: неработещите уебсайтове. Правителствените сайтове и сайтовете на доставчиците на здравни услуги, които не са създадени, за да могат да отговарят на търсенето, което обикновено идва при събития като продажби на билети за концерти, не могат да се справят с достигащите до стотици хиляди посетители, които се опитват да намерят повече информация и да си запазят часове.

В окръг Сан Луис Обиспо в Калифорния проблемът се появяват всеки четвъртък, когато окръгът отваря системата си за срещи, казва уеб администраторът на окръга Тейлър Пени. В окръг Централно крайбрежие с по-малко от 300 000 души, до 50 000 души наведнъж са се опитвали да запазят час за ваксиниране всяка седмица, като в този процес страницата се е сринала многократно.

Cloudflare, технологичен доставчик, който създава инструменти за подпомагане на компаниите да се справят в уеб трафика, предложи поддръжка под формата на Fair Shot – софтуерен инструмент, който създава виртуална чакалня, която позволява на посетителите на сайта да знаят, че ще трябва да изчакат, преди да могат да го посетят, тъй като сървърните ресурси не достигат, за да поемат целия трафик. Инструментът дори предлага часовник за обратно броене, който показва колко дълго (прогнозно) ще се наложи да чака посетителя. Слез като се отвори системата за срещи, на всеки в чакалнята се издава произволен номер, като броя едновременни посетители на страницата се контролира от софтуера, така че да няма претоварване и падане на сървърите. В допълнение, системата има за цел да изравни условията за достъп до сайта между хората с бърз достъп до интернет и тези с по-бавна връзка, което е от истинско значение, когато има борба за достъп до дадена страница, особено когато тя касае общественото здраве.

Fair Shot е изпитан инструмент на Cloudflare, който вече е използван редица пъти от онлайн системи за продажби на билети за събития, с цел да се избегне сриване на платформите и ограничаване на достъпа на хора с влошена интернет връзка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини