Как румънски математик 14 пъти спечели от тотото, без да наруши закона

25
11379
Мандел

През 1990-те години румънският математик и икономист Стефан Мандел намери начин да надхитри лотарията на Румъния, Австралия, Великобритания и САЩ. Той привлече хиляди хора, спечели няколко джакпота, а след това стана отшелник. Неговата история публикува The Hustle.

„Алгоритъмът за подбор на числата“

В края на 1960-те младият икономист търси начин да свърже двата края. Неговата заплата в Румъния е е около $88 и с тези пари той не може да изхрани жена си и двете си деца.

Подобно на много други, Мандел решава да спечели от тотото. Той в продължение на няколко години в най-големи подробности изучава и изследва теорията на вероятността и в крайна сметка разработва алгоритъм за подбор на числата, който нарича „комбинаторна кондензация“.

Математикът заявява, че може съвсем точно да предскаже 5 от 6-те печеливши числа. Този алгоритъм намалява броят на потенциално печелившите комбинации от милиони до около хиляда. Заедно с приятелите си той попълва комбинациите и чака тегленето на тиража.

В крайна сметка математикът печели 78 783 румънски леи или около $19,3 хиляди. След като покрива всичките си разходи и дава дяловете на приятелите си, участвали в комбинацията, му остават около $4000. Това е достатъчно за да се подкупят чиновниците и той бяга от Румъния.

Тото синдикатът

Мандел се настанява в Австралия. Там се сеща, как може да спечели местния джакпот. Решението е съвсем лесно: трябва да се попълнят фишовете със всички комбинации. В австралийското тото печели комбинацията от шест числа от 1 до 54 или играта 6 от 54. Позволено е фишовете да се попълват или разпечатват вкъщи, а после да се заплатят в някой тото пункт.

През тези години, ако се закупи само по един билет за всяка възможна комбинация, то голямата награда със сигурност ще бъде спечелена, а печалбата в крайна сметка ще бъде една много прилична сума, дори и след като се приспаднат всички разходи. За една-две години той успява да убеди стотина души да обединят парите си и да образуват тото-синдикат. Мандел автоматизира разпечатването на фишовете. Поставя множество компютри и принтери в една стая и организира разпечатването на фишовете с необходимите комбинации.

„Синдикатът“ търпеливо изчакал когато джакпотът значително превиши общата цена на всички комбинации и след това разпечатва фишовете. Така нареченият синдикат спечелва 12 тото игри с джакпоти в различни региони на Австралия и Великобритания.

Многократните, при това големи печалби, привличат вниманието на австралийските власти. В началото те забраняват да бъдат приемани разпечатани на принтер фишове, а след това и пускането на много фишове от един и същ човек.

Един тон печеливши фишове

Мандел намира хора със сходни идеи и в САЩ и решава да спечели големия джакпот на Вирджиния. Там трябва да се избират числа от 1 до 44. „Само“ 7 055 052 комбинации.

Математикът създава тръст, в който над 2500 души инвестират по $3000. Така той събира над $9 милиона. В голям склад в Мелбърн инсталира 30 компютъра и 12 лазерни принтера. Мандел наема 16 души, които печатат 7-метровите листове с фишове, на които са отбелязани всички комбинации. Всичко това отнема 3 месеца. След това този тон хартия е изпратен в САЩ, като транспортът струва $60 000.

На 12 февруари 1992 година джакпотът във Вирджиния, където както на много други места тази тото игра се нарича лотария, достига $27 милиона. Специално избраният координатор в САЩ организира екип от 25 куриера. Само за два дни, предварително разпечатаните всички комбинации на тото играта са пуснати в 125 тото пункта. Но един от тях не успява да обработи всички билети. В крайна сметка са пуснати 78% от всички възможни комбинации.

Тегленето на тиража е на 18 февруари и изтеглената комбинация е сред регистрираните фишове. Екипът на Мандел печели $27 милиона, както и допълнителни бонуси в размер на $900 хиляди.

Четири години съдебни дела

Властите тълкуват действията на Мандел като опит за измама на лотарийната система. Той застава в центъра на съдебно дело, в което участват 14 агенции от различни държави, включително ЦРУ и ФБР. В крайна сметка, нито математикът, нито неговият тръст са признати за виновни в каквото и да било нарушение на законите.

От Вирджиния Мандел печели за себе си малко над $1 милион. Но харчи и се отнася твърде неразумно с тези пари и през 1995 година обявява фалит. Една от неговите най-неудачни инвестиции завършва с 20 месеца затвор в Израел.

 


Към днешен ден математикът е „пенсионер“. Той живее в тропическия остров Вануатум близо до бреговете на Австралия.

След неговите победи, повечето държави от целия свят забраняват тези и подобните на тези начини за печалба. Мандел така и не разкрива своя „алгоритъм за подбор на числата“.

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
15 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Айвън
Айвън

В България това е невъзможно. Националната лотария така добре е измислена, че само някои печелят. А дали наистина печелят…

0.0
0.0

Това са глупости(тотот търси още жертви). Калеко е работел през 80-те години в дзу стара загора(много правеци) където са се събирали всичките фишови(някой клонове работещи до късно в големите градове са пращали събраните торби с фишовете с таксита до ст.загора) и са се *ОБРАБОТВАЛИ* преди тегленето. *ОБРАБОТВАЛИ* – да се пуснато печалифши числа с възможно най-малко плащане. А имахме родителите ми имаха съсед които е бил вечерял с господ и в 1 фиш с 3 ЕДНАКВИ попълвания на числа в трите колони е бил спечелил 3 шестици в 1 фиш(явно за тотот е било изгодно на него да му даде… Виж още »

Све
Све

Калеко ти на половинка ракия не е знаел на кои хора е.

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор

Страхотен човек, който разказва играта на лотарийната щуротия, само не разбирам защо са го съдили, всичко е в реда на нещата, няма нищо незаконно, същата простотия като броенето на картите в покера, никъде не е забранено!

Антикомунист
Антикомунист

Не е вярно, че не е забранено. Ти си типичен Българин, който е изолиран и не знае какво е света, живееш в посткомунистически затвор на мисълта и си вряваш в догмите от едно време. Бъди в час със света.

gorecki
gorecki

ti lud li si ne si li lud

Лупи
Лупи

В покера не се броят карти

Радо
Радо

В 99% от казината по света броенето на карти в покера е абсолютно забранено! Ходил съм поне в 15 казина в различни държави и знам как стоят нещата.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Помним, помним, как някой забрави да натисне ресета на компютъра който пуска топките от сферата на тото2 и излязоха числата от конфигурацията от предишната седмица. Бързо се забрави, но някои помним. Това беше от времето когато се изкуствено трупаха огромни джакпоти и се помпаше яко системата… пък като падне изкуствено надутия джакпот все не се разбираше къде е отишъл. Или се печелеше от 20 „щастливеца“ на веднаж. Сега е друго. Достатъчно е да се промият мозъците на всички с реклами на „щастливи“ прошляци „спечелили“ от картончета и едни 3 милиарда на година отиват по сметките на едни паразити които никога… Виж още »

w2в
w2в

Всички проблеми които имаме могат да се обяснят с това:
Хората сме прекалено тъпи.

the professor
the professor

така като глеадм неговия алгоритъм си 100% brute force…

хахахах
хахахах

Много яко! хахахахха Браво!

Палеустиниец
Палеустиниец

Тази новина преди я писаха доста доста по жълтите вестници.
Никъде по правните сайтове не се споменава за делата в САЩ :)))
Само от думите, че няколко години измислял някакъв алгоритъм :))) а то било чисто и просто попълване на комбинации :)))

тотото е мафия
тотото е мафия

И с пълно комбиниране нищо не става. Примерно – джакпотът е $20 милиона, а пускането на всички комбинации струва $8 милиона. Собствениците на тотото просто раздават още 9 фиша с печелившите числа на подставени лица, които след това им връщат парите срещу няколко хиляди кеш. И какво става? Печалбата се дели на 10. Тарикатите, дали 8 милиона за пълно комбиниране получават 2 милиона, а тотото е на минимум 6 милиона чиста печалба. Начинът да спечелиш от тото е само един – ти да го организираш 🙂 P.S. Има и един начин да печелиш малки суми всяка седмица. Като не пускаш… Виж още »

ak47
ak47

тая приказка със математиците смя я чували.. ако беше само до математика досега нямаше да има хазарт. тези там по казината и лотариите не пасът трева.

ak47
ak47

„нaд 2500 дyши инвecтиpaт пo $3000 / Eĸипът нa Maндeл пeчeли $27 милиoнa“

27милĸи дeлeнo нa 2500 игpaча = 10 800$ нa ĸaлпaĸ?! тo нe cи cтpyвa зa тeзи пapи цялaтa тaзи лoгиcтиĸa. Mнoгo злe cĸaлъпeнa пpиĸaзĸa зa нaивни pибoци.

Све
Све

Е ква логистика? Даваш днес 3000 след месец прибираш 10000. Горницата е за логистиците!

Ало
Ало

Струва си, виж коя година е това. За инфлация чувал ли си? Знаеш ли в тази година каква е била стойността на 10 800 щатски долара? Мисли малко. Пише, че е имало и бонуси!

ak47
ak47

до “Све“ и “Ало“ абе балъчета тоя удър изисква такава организация и чакане на подходящт момент, че то просто не си струва не за 10 000$, дори и за 1 милион долара не си струва.. ама и вие като повечето българи сте толкова прости и бедни, че не го осъзнавате това.

Ало
Ало

Не съм прост и беден, имам успешна компания с шест цифрена печалба за 3 години. Виж инфлацията колко е била и после говори.

АК-15
АК-15

Схемата е ясна – човекът взе парите и каза „ще видим“ 😉 Tи даваш $3000, пък после чакаш да получиш $10000… докато ти омръзне да чакаш… Но като гледам предните два отговора – балъците нямат свършване. Дори се увеличават и май е време за поредната пирамида.

Да България
Да България

Това би го направил Българин като теб.

аззз
аззз

Какъв алгоритъм за побор на числата ви гони, след като просто са пускали ВСКЧКИ възможни комбинации?

Ало
Ало

Не са пускали всички, това е практически невъзможно, с алгоритъм са отсели максимален брой, всичките вариации са ужасяващо много и практически невъзможно да бъдат пуснати. Затова и пирамидите не могат да работят, разни там МЛМ простотии.

ak47
ak47

няма никакъв проблем да се играят всички възможни комбинации във една лотария – просто се комбинират определен набор от системи със пълно комбиниране, като се заемат празните пространства.. това е най-малкия проблем.
Въпроса е че риска който се поема е огромен, защото трябва да извадиш едни 10милиона(примерно) от джоба си, и ако ударите двама не се знае колко от тях ще върнеш. Затова и ме съмнява цялата легента за този човек да е истинска.