Трудно е да се повярва, но второто тримесечие на годината приключи. За автомобилните производители това не беше особен повод за радост, що се отнася до реализираните от тях продажби, както навярно повечето от вас се досещат.

По-голямата част от производителите на автомобили вече оповестиха своите резултати за второто тримесечие на годината, вече можем да проследим влиянието на коронавируса върху продажбата на леки превозни средства. Преди да започнем със статистическите данни, трябва да отбележим, че през този този юни имаше един ден по-малко за осъществяване на продажби, като общият брой бяха 25 дни, за разлика от 26 дни през изминалото второ тримесечие на 2019 година. И така, без да губим повече време, преминаваме към резултатите на производителите

Acura

Луксозната японска марка съобщи, че продажбите ѝ през второто тримесечие са се свили с 28%. RDX беше забележителен модел през този юни, спрямо предходната година, като продажбите са нараснали с 11%. Седанът RLX също отбелязва увеличение на продажбите от 152%, въпреки че при него обемът на продажбите е значително по-малък. Само през месец юни Acura е успяла да продаде 126 RLX седана в сравнение с едва 50 през юни миналата година.

BMW

Реномираният производител заяви, че продажбите им бележат стагнация с огромните 39% за второто тримесечие на годината, като резултатите при SUV и другите модели на марката са почти идентични.

Fiat Chrysler

Американският автомобилен производител отбеляза спад на продажбите с 39% спрямо предходното тримесечие. Нито една марка на FCA не е успяла да отчете каквато и да било печалба, дори Jeep. Секторът на камионите и джиповете отчита съответно 35 и 27% намаление на продажбите. Dodje и Chrysler също не са успели да се справят по-добре. И двете марки отчитат сериозен спад, като съответно Dodje отчита 63% намаление в продажбите, а при Chrysler спадът е в размер на 58%. Спадът на продажбите при Fiat е с 54%, а при Alfa Romero 21%.

Genesis

Луксозният подбранд на Hyundai Motor отчете годишен спад в продажбите с 25%. Добрата новина е, че продажбите на дребно през месец юни са нараснали с 6% в сравнение с месец май.

General Motors

Най-големият американски производител на автомобили заяви, че продажбите на компанията за второто тримесечие са намалели с 34% спрямо предходната година. Подобно на другите автомобилни производители, GM смята, че спадът се дължи на продължаващата коронавирусна пандемия, която поражда ниско търсене, но също така цитира и някои производствени затруднения, като нарушения във веригите на доставки, поскъпване на цените на основни компоненти и други. GM добавя, че ще продължи да работи върху увеличаване на обемите на предлагане на превозни средства през следващите седмици и месеци.

Нито една марка на GM не отбелязва ръст н продажбите, като продажбите на Chevrolet са спаднали с 34%, продажбите на Buick с 36%, а продажбите на Cadillac с 41%. На фона на този спад на продажбите обаче имаше някои забележителни резултати – продажбите на Chevy Blazer са се увеличи с 68%, а продажбите на GMC Sierra HD с 8%.

Honda

Японският автомобилен производител също отчита спад в продажбите с 27% през второто тримесечие на годината. През месец юни, финансовите резултати на компанията все пак показват доста силна възвръщаемост, като спада на продажбите за месеца е само 0,6%. Сравнявайки тези данни с юни 2019 г., продажбите на автомобилите Pilot и HR-V са спаднали със съответно 9% и 2%.

Hyundai

Южнокорейската марка отчита 24% спад на продажбите през второто тримесечие на 2020 в сравнение със същия период миналата година. Hyundai казва, че при продажбите на дребно отчитат ръст с 6% за месец юни, което може да е знак, че купувачите на леки коли започват да се връщат на пазара.

Големият победител в ръста на продажбите са всъдеходите. Така Palisade отчита ръст с 34% ръст на продажбите, докато при Santa Fe се увеличават с 14%, а малката Kona регистрира увеличение на продажбите с 1% от май до юни.

Infiniti

Продажбите на автомобили от премиум клас при Nissan са се свили с 44% през второто тримесечие на годината. Нито един модел на отчита печалба през последното тримесечие.

Mazda

Картината за японския автомобилен производител изглежда смесена. Концернът, който отчита продажбите си месечно и годишно, като заявява, че към продажбите през юни 2020 г. всъщност са се увеличили с цели 11% спрямо същия период миналата година. Резултатът е постигнат до голяма степен благодарение на новия кросоувър CX-30. На годишна база обаче продажбите са се свили със 7%. CX-9 също имаше добър месец юни по отношение на продажбите, като бележи ръст от 49%. Вярвате или не, този резултат е дори по-висок от удивителните продажби на MX-5 Miatas миналата година. Продажбите при него са се увеличи с 27%.

Mini

Британската марка заяви, че продажбите на нейния състав са се свили с 42% през второто тримесечие на годината. BMW, който е собственик на дъщерната компания, също отчита подобен спад на продажбите, както вече прочетохте по-горе.

Nissan

Японският автомобилен производител имаше тежко второ тримесечие и отчете спад в продажбите с 50% спрямо предходната година. В отчета за продажбите се посочват само два положителни резултата – на Murano, където ръстът е със скромните 0,3% спрямо същия период миналата година и всъщност Nissan e продала повече 370Z модели в сравнение с второто тримесечие миналата година.

Porsche

Немският производител на спортни и луксозни автомобили отбелязва спад на продажбите си за второто тримесечие на годината с 20%. Добрата новина е, че продажбите на 911 бележат увеличение в продажбите с цели 30% спрямо предходната година, но по всеки друг показател, продажбите падат значително.

Subaru

Продажбите на Subaru намаляват с 21% през второто тримесечие на 2020 г. Но японският автомобилен производител отчете силен юли по отношение на продажбите, благодарение на своя Forester. Продажбите са се увеличи с 32% спрямо юни миналата година. Продажбите на WRX и STI всъщност са се увеличили с 16%.

Volkswagen

Германският автомобилен производител отчете спад на продажбите с 29% през второто тримесечие, но продажбите на дребно всъщност са с 16% по-малко в сравнение със същия период миналата година. Колкото и да е странно, хитовите Passat и Arteon увеличават увеличават продажбите със съответно с 11% и 33%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари