Как се справя Facebook с не-английската дезинформация за COVID-19?

3
283

Трима сенатори демократи изпратиха писмо до главния изпълнителен директор на най-популярната социална мрежа в света Марк Зукърбърг, в което искат отговори на редица въпроси за това какво прави Facebook при борбата с разпространението на дезинформация на различен от английски език, свързана с COVID-19 и коронавирусната пандемия в своите платформи. Те са особено загрижени за испаноезичните и други не-англоезични общности.

Писмото, изпратено в петък, цитира скорошно проучване на онлайн активистката организация Avaaz, според което милиони потребители във Facebook са изложени на дезинформация относно пандемията. Организацията също така заключи, че Facebook е бавен при проверка на фактите или премахване на подвеждащо съдържание, публикувани на не-английски езици.

Според проучването Facebook не са поставили предупредителни етикети върху 68% от фалшивите новини за COVID-19 на италиански език и 70% от съдържанието на испански език в сравнение с далеч по-малкото 29% от съдържанието на английски език.

„Това е значителна пропаст, която излага не-англоезичните потребители от аудиторията на Facebook на опасни фалшиви новини и дезинформация свързани със здравната криза, които в някои случаи могат да имат изключително негативни последици върху тяхното здраве или обществено поведение“, се казва в писмото, което е подписано от сенаторите Робърт Менендес от Ню Джърси, Мази Хироно от Хавай и Елизабет Уорън от Масачузетс.

Заплахата е, че дезинформацията свързана с COVID-19 може да доведе до опасност за здравето на мнозина. Така например в много новини ни се предлагат „хитрости“ като пиенето на белина, които били лекували коронавируса или как носенето на маска всъщност ви заразява с вируса, тъй като вдишвате собствените си отделени газове, според аргументацията на авторите на подобни масови фалшиви новини.

„Гарантирането, че хората, особено най-уязвимите ни общности, в Съединените щати и по света получават най-точната информация за това как да се предпазят от COVID-19, е не само морален императив, това е единственият начин, по който можем да победим този вирус заедно „, казаха сенаторите.

Писмото изисква от Facebook да отговори но 22 май на поставените въпроси за това какви мерки ще предприеме за преодоляване на пропастта в справянето с дезинформазията за COVID-19 в не-англоезичните версии на социалната мрежа и на останалите приложения, които компанията притежава като Messenger, Instagram и WhatsApp. Писмото също така изисква подробна информация за това какво прави Facebook, за да предотврати разпространението на дезинформацията и колко хора работят на щат за компанията в дейностите по проверка на достоверността на информацията на различен от английския език.

Подобен проблем се среща и в българската версия на Facebook, където фалшивите новини за COVID-19 бликат, а единствените мерки по премахването или отбелязването им, идват едва след като потребител докладва заблуждаваща публикация ръчно и изчака преглед от модератори.

Facebook не отговори веднага на искането за коментар, но заяви, че работи активно в партньорство с над 60 организации за проверка на фактите, за да подобри тази работа и в неанглоезичните версии на платформата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари