fbpx
21.3 C
София

Как стар Android смартфон може да бъде използван за мониторинг на компютъра?

Най-четени

Имате стар смартфон с Android, който отдавна вече не използвате и само събира прах някъде из чекмеджетата? В тази статия ще ви представим едно друго приложение на остарелите мобилни апарати, освен познатите на всички ни идеи за повторна употреба на остарелите смарт устройства. Ще видите как можете да използвате вашия стар Android телефон като компютърен системен монитор, който показва и следи за нивата на натоварване на процесора и видео картата, температурите и друга полезна информация, която може да ви е необходима винаги под ръка, особено ако сте любител на овър клокването или запален геймър.

Инструментите за мониторинг на системата, разбира се далеч не са нещо ново и няма недостиг на софтуер за компютър, който може да отчита същата информация. Проблемът е, че докато играете игра, едва ли искате тази информация за системата да се добавя към изгледа на играта или още по-малко да прекъсвате играенето, за да проверите докъде да стигнали температурите на компютъра ви, дали има някаква опасност и доколко е натоварен.

Използвайки стар Android смартфон за този мониторинг, ще разполагате с напълно отделен дисплей, предлагащ лесно достъпна информация за натоварването и работата на системата. Освен това, и без друго очевидно не сте успели да намерите приложения на остарялото устройство, защо сега да не го използвате като системен монитор за активността и натоварванията на компютъра?

За целта е необходимо единствено компютърът и Android устройството да са в една и съща Wi-Fi мрежа, както и инсталиране на приложението Remote System Monitor от Google Play, като телефонът ще изтегля цялата необходима информация за състоянието на системата през приложение и съответно ще я визуализира.

След като инсталирате приложението и превърнете вашия остарял смартфон с Android в системен монитор за компютъра, дори да играете някои от най-взискателните нови игри, винаги ще имате на разположение информация доколко се натоварва компютъра ви, какви температури достига в пиковите натоварвания и дали имате нужда от подобрение на охлаждането само с хвърляне на един поглед върху екрана на стария телефон.

Софтуерът, който ще приложим и в състояние да следи не само температурата на главния и графичния процесор, но и всякакви допълнителни детайли като информация за използването на паметта, скоростта, с която въртят вентилаторите в компютъра и други.

Къде е добре да се намира смартфона?

Въпросът е до лични предпочитания – единият вариант е стария ви смартфон да бъде подпрян до основния монитор, с който боравите на компютъра или между него и самия компютър. Другият вариант е да бъде поставен вътре в самия корпус, като това зависи от вашите предпочитания, модела на кутията (дали разполага с прозрачен стъклен прозорец или я държите отворена) и други.

Разбира се, трябва да бъдете доста предпазливи, ако предпочетете телефона да бъде вътре в корпуса – преценете добре дали устройството би понесло температурите вътре, особено там, където сте го позиционирали. Ако компютърът загрява твърде много и достига прекалено висока температура, никак не е добра идея да стои вътре, поради опасност от прегряване или дори експлозия на акумулаторната батерия в телефона.

Добре би било също да прецените дали имате нужда от непрекъснато наблюдение на показателите на системата, тоест телефона да бъде винаги включен, или периодично наблюдение – само при достигане на определени натоварвания или в определени интервали.

Препоръките от потребителите

Първоначално показаната тук идея е публикувана във форумите на Reddit, където потребителите съобщават, че има няколко варианта за конфигурация. Друг важен момент също е настройката на USB портовете и подаването на захранване. Ако устройството ще бъде вътре в кутията или ще остане непрекъснато включено към USB порта на компютъра, добре би било да настроите във вашия BIOS след изключване на компютъра да не се подава захранване по USB портовете – в противен случай непрекъснатото зареждане на устройството може да доведе до бързо износване на батерията или други повреди.

Като цяло най-безопасен е варианта да държите телефона между монитора и компютъра или подпрян някъде другаде на работното ви бюро и да включвате смартфона през USB само тогава, когато това е необходимо. Но разбира се, все пак говорим за стар смартфон, който се предполага, че вече не ви е необходим и дори да бъде износен бързо при такава употреба, не се очаква той да ви трябва и лесно можете да се простите с него дори при повреда.

Друг потребител на Reddit, разработчика Debayan Sutradhar, споменава, че е предпочел да използва Raspberry Pi като системен монитор и дори е публикувал разработения от него специално за целта софтуер, като работата му е публикувана свободно в интернет и беше отразена от Tom’s Hardware през уикенда. Добре е да се отбележи, че разработчика споменава, че няма намерения да продължава да се занимава с актуализирането на този проект и вероятно това ще бъде първата и единствената разработена версия на специализирания софтуер.

Приложението Remote System Monitor изглежда отчита информацията от системните датчици доста точно и я предава сравнително бързо – при добре изградена домашна Wi-Fi мрежа, изпробвалите идеята потребители съобщават, че почти не се наблюдава времезакъснение при предаването на данните.

Ако решите да тествате идеята за използване на остарял смартфон с Android като монитор на системното натоварване на компютъра, моля споделете в коментарите за постигнатите резултати.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини