Как търсачката на Twitter определи Доналд Тръмп като расист?

1
369

Официалният акаунт в Twitter на президента на САЩ Доналд Тръмп с никнейм @realDonaldTrump се появява в резултатите от търсачката на социалната мрежа, когато въведете думата „racist“.

В петък някои потребители на Twitter посочиха, че акаунтът на президента в Twitter е посочен в раздела People в резултатите от търсачката, когато въведете думата „racist“. Много от редакторите на популярния технологичен портал CNET забелязват същото нещо, когато са излезли от своя акаунт и използват инкогнито режим на уеб браузъра, тъй като в повечето случаи, ако използват профила си, ефектът не се наблюдава. Освен профила на Тръмп, в резултатите в търсачката при търсенето на „расист“ се визуализират и други потребителски профили, които обаче в описанието си по един или друг начин съдържат тази дума или нейни производни.

Представител на социалната мрежа Twitter заяви, че ако потребителите на портала често споменават един потребителски акаунт заедно с определени термини или думи, то те могат да бъдат записани като алгоритмично свързани и да се появяват в резултатите при търсене. Изглежда думите му са достоверни, тъй като при търсенето на „racist“ в Twitter показва, че в последните месеци потребителите често споменават акаунта на Тръмп в свои публикации, които съдържат думата „racist“.

През последните седмици Тръмп водеше активна война с Twitter и други социални мрежи. Миналата седмица президентът подписа изпълнителна заповед, която има за цел да ограничи правата на юридическа защита на социалните мрежи като Facebook, Twitter и други компании, които ги освобождават от отговорност за съдържанието в платформите им, публикувано от техните потребители. Във вторник Центърът за демокрация и технологии подаде иск срещу Тръмп, като твърди, че заповедта нарушава Първата поправка и ответна стъпка във войната на президента с една частна компания, а именно Twitter.

Престъпление и наказание

Изпълнителната заповед на президента дойде, след като Twitter маркира публикации на Доналд Тръмп като потенциална дезинформация, в които президентът твърдеше, че дистанционното гласуване с изпращане на бюлетини по пощата, което в момента правителството на САЩ обмисля за предстоящите президентски избори, ще доведе до „измами“. Когато потребител кликне върху етикета за потенциална дезинформация на маркираните постове на Тръмп, ще бъде препратен към новинарска емисия, в която се споменава, че изпращането на бюлетините по пощата рядко е свързано с измами и манипулации на вота и твърденията на Тръмп са „необосновани“.

Twitter също така маркира и друга публикация на Тръмп относно протестите в Минесота, като в нея постави известие, в което се казва, че нарушава правилата на социалната мрежа и „пропагандира насилие“. От социалната мрежа обаче са решили да не премахват публикацията, както би трябвало да се случи, а само да я маркират отчетливо, тъй като според тях е от полза на обществеността да е наясно с изказванията на президента.

Действията на Twitter се оказват преломна точка в отношенията между консерваторите и социалните мрежи, които отдавна са обтегнати. Републиканците твърдят, че речта им е цензурирана от Twitter, Facebook и други сайтове за социални медии, въпреки че компаниите многократно отричат да участват в такава цензура.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари