Как фалшива новина за Walmart раздвижи рязко курса на Litecoin?

0
153

Криптовалутата Litecoin претърпя внезапен скок в цената в понеделник заради прессъобщение, че американската верига за търговия с бързо оборотни стоки Walmart ще приеме валутата за разплащателно средство – новина, за която бързо след това, стана ясно, че е невярна.

Във фалшивото прес съобщение се казваше, че Walmart планира да започне да приема разплащания в Litecoin за покупките от своите магазини от 1 октомври. Дадените координати за контакт и имейл адрес в прес съобщението, са били от домейн, регистриран преди само един месец. Към момента имейлите към този имейл адрес не могат да бъдат доставени.

Твърдението, публикувано от легитимен медиен канал, твърди, че Walmart ще приеме валутата за всички свои дигитални магазини. По-късно от прес центъра на самата компания разпространиха за американските медии, че съобщението е неавтентично и не отговаря на действителността, като отрекоха да имат планове да направят Litecoin легитимно разплащателно средство в магазините си.

Към този момент обаче вече няколко големи англоезични новинарски уебсайта и прес агенции вече бяха разпространили въпросните фалшиви новини. Не е ясно обаче как изобщо съобщението е достигнало до Global Newswire – услуга, която широко се използва за разпространение на прес материали от различни компании. Фалшивата публикация оттогава е изтрита, като на сайта на Walmart няма нито помен от подобно официално твърдение.

Изтрита е и публикация в социалната мрежа Twitter за Litecoin, свързана с новината, която е публикувана от „проверен акаунт“ в социалната мрежа – т.е. профил на известна фигура и личност. Часове по-късно от самата фондация Litecoin написаха в социалната мрежа, че нямат сключено партньорство с американската търговска верига.

Но докато това съобщение се разпространяваше, макар и да гласи недостоверна информация, цената на курса на Litecoin скочи от около 172,91 щатски долара до близо 235 щатски долара, преди обаче отново да падне до първоначалната си цена от около 173 долара. Не е ясно кой стои зад фалшивата новина и как е публикувана.

Но цялата история прилича на популярните и добре известни схеми за „напомпване и изхвърляне“, които са популярни за криптовалутите. При тези схеми някой прави целенасочена медийна, информационна или друга кампания, при която чрез фалшиви твърдения изкуствено рязко покачва цената на курса на един актив, след което се освобождава от притежанията си, продавайки точно преди създадения балон да се спуска и цената да падне. Обикновено тези кампании са добре координирани и от тях успех извлича не един конкретен човек, а цяла група от заинтересовани лица. Често има и допълнителна печалба от това, че с покачването на цените, някои дребни инвеститори, които обичат да влизат на пазара с висок ливъридж или обичат да залагат за промените в курса нагоре/надолу, реагират бързо и започват да наливат средства, очаквайки, че курсът ще се покачи още, за съжаление обаче оказвайки се с големи загуби, когато са вложили пари в един балон, който току-що се е спукал… Надеждата, която остава, е да компенсират загубите при следващото евентуално надуване на балона, освен ако ливъридж платформата, която са използвали, не е затворила тихомълком позициите им.

2 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари