Компанията Ericsson даде прогноза за развитието на бизнеса на мобилните оператори в контекста на разпространението на COVID-19. Очаква се, че поради търсенето на високоскоростна връзка, 2G и 3G технологиите скоро ще загубят своята актуалност, а 4G и 5G ще се използват съвместно на едни честоти, съобщава прес-службата.

Според данните, днес в света се наблюдава увеличение на обема на данните, предадени от абоната до базовата станция поради факта, че много хора работят и учат дистанционно. При нормални условия трафикът преминава в обратна посока, така че някои оператори беше необходимо да адаптират своите мрежи към новите и вероятно постоянни условия.

Освен това броят на базовите станции за един абонат е намалял – един абонат се обслужва от значително по-малък брой БС от обикновено. Това води до облекчаването на някои и претоварването на други станции. По правило, първият случай се наблюдава в големите градове, а вторият – в предградията.

Гласовият трафик е нараснал – с 20-70% в 2G, 3G и VoLTE мрежите. В същото време, мобилният интернет по количество на трафика изпреварва Wi-Fi, във връзка с което мобилните оператори трябва да спечелят място на пазара и да увеличат пазарния си дял.

По-специално, активно се развиват услугите за фиксиран безжичен достъп за домашните потребители, работещи на базата на LTE технологиите. Тези услуги се търсят там където не са разпространени оптичните мрежи. За предприятията темата за технологичните мрежи (Private Networks) придоби допълнително значение и операторите в САЩ виждат голям потенциал в развитието на цифровизацията на предприятията, за да намалят разходите си в новата реалност“ – това се казва в прес-съобщението.

В бъдеще, Ericsson прогнозира много предприятия и образователни институции за постоянно да преминат към режим на дистанционно обучение. В тази връзка ще се получи голямо търсене на високоскоростната мрежова връзка с ниска латентност. В резултат на това много оператори ще трябва да преразгледат своите стратегии по отношение на предоставяните Интернет-услуги.

2G и 3G ще загубят актуалността си по-рано от предвиденото. Спадът на 2G и 3G ще се случи на фона на изменението на честотата с цел предоставяне на мобилен интернет и гласови услуги, базирани на LTE-мрежите. Освен това, в близко бъдеще ще започне съвместното използване на 4G и 5G технологиите на едни и същи честоти“ – посочват от прес-службата.

По принцип, според Ericsson, телекомуникационната индустрия е най-слабо засегната от COVID-19. Пандемията може да продължи още две години, но през цялото това време натоварването в мрежата на мобилните оператори ще остане стабилно високо – трафикът ще се увеличи повече, отколкото беше предвидено преди кризата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари