Дронове, AR каски за пожарникари, изкуствен интелект и свързани служители: Техниката за първа помощ и бързо реагиране вече е налична. Ето какво ще добави 5G.

Използването на 5G, ще доведе до съществени улеснения в работата на пожарникарите

С пушек, пламъци и маска предпазваща от клаустрофобия – така изглежда за пожарникарите гасенето на горяща сграда. Те са обучени никога да не се отдалечават от стената, защото биха могли да станат дезориентирани, да се получи изтичане на въздух и да загинат.

„Начинът, който използваме да търсим хора, е почти сякаш сме слепи.“, казва Харолд Шапелхуман, началник на пожарната в „Менло Парк“

Това може да се промени с използването на технология като Qwake’s C-Thru. Каска с виртуална реалност, която показва термични изображения, така че използващият я, да вижда през дим и тъмнина и бързо да намира жертви. В бъдеще асистентът с изкуствен интелект ще може да филтрира шума от писъци, сирени и пукот от пламъци и да предоставя само информацията, от която се нуждаят пожарникарите.

AR шлемът , който съществува сега, е един от безброй многото инструменти, използвани от указващите първа помощ, които могат да получат голямо подобрение от навлизането на 5G. Новата, супер бърза безжична технология почти е тук, и далеч не е само за смартфоните. Докато тези мрежи се развиват в нови райони, всичко от дроновете, до свързани линейки може да помогне на аварийните работници да се справят с пожари, урагани, бомбардировки, престрелки и медицински спешни случаи.

Verizon, AT & T, Sprint и T-Mobile стартираха своите 5G услуги в САЩ, а 5G мрежите са достъпни в Австралия, части от Европа и в Сеул. Пионерите в 5G, се стремят да се възползват от по-бързите скорости, по-високия капацитет и по-ниската латентност или време на реакция.

След като 5G се въведе широко, служителите за бързо реагиране, ще могат да имат по-висока продуктивност и да работят по-бързо на мястото на бедствието. Сега се използват 4G-LTE и Wi-Fi, но тези мрежи са по-бавни, по-ненадеждни и имат далеч по-малък капацитет и скорости по трасето. Те се запълват лесно, особено по време на спешни случаи, когато всички използват устройствата си, дори само телефоните. Като 5G навлезе сериозно, ще могат да се свързват множество устройства без смущения, както и ще се позволи на машините да обработват данните достатъчно бързо, за да се вземат навреме животозначими решения.

Ето само някои от начините, по които лицата на първа помощ и бързо реагиране, ще се възползват от 5G:

Противопожарни каски с виртуална реалност – „Ще могат да затъмняват, когато се използва осветления в дома или дневната светлина, която често затруднения при работата на пожарникарите. Много пъти не съм успявал да видя ръката си.„, казва Кирки Маккинзи, капитан и технолог на пожарната служба Cosumnes 73-C в Елк Гроув, на юг от столицата на Сакраменто в Калифорния.

Оттук тръгва и старт ъп проекта Qwake, базиран в Сан Франциско. Технологията му позволява на пожарникарите да виждат през дим, токсични газове и тъмнина, да намерят жертви и колеги, да забележат падащи предмети и дупки в пода, които иначе не биха били видими.

Това е идея, родена от от търсене на метод за по-бърза навигация в експедициите в пълни с дим вулканични кратери, на главния изпълнителен директор и съосновател на Qwake, Сам Косман. Той търсеше средство, с което да улесни експедициите си до вулканичните кратери, но когато не откри такова, събра екип, който сам да го изгради.

Обичайно пожарникарите и изследователите на вулкани, носят термокамери, за да видят силуети на фигурите чрез инфрачервено изобразяване. Qwake заменя тази ръчна камера, с устройство на нивото на очите, сдвоява я с виртуалната реланост и малък компютър – такъв, какъвто се използва от самоуправляващите се автомобили, казва Косман, и интегрира всичко това в един инструмент от пожарната техника – шлемът. Той нарича системата C-Thru.

Поглеждайки през него, пожарникарите виждат силуетите на иначе неразличими предмети и хора, в пълна с дим стая, в очертани яркозелени цветове.

Маккензи и Шапелхоуман бяха първите, които изпробваха C-Thru по време на тестови експерименти през 2017 година:

 

Там, където е тъмно, C-Thu внася светлина, казва Маккензи.

„Преимуществото, което ще получим е еквивалентно на разликата между ден и нощ. Всички пожарникари от нашата служба, един по един изпробваха шлема и всеки от тях възкликва – Това е нещото, което търсехме“, добавя Шапелхоуман

C-Thru се нуждае от 5G за следващите си актуализации. Qwake се подготвя за безжичната технология, като използва тестова мрежа в 5G лабораторията за първа помощ на Verizon във Вашингтон, тъй като 5G мрежата на Verizon все още е в начален стадий – само в части от Атланта, Детройт, Индианаполис, Вашингтон, Чикаго, Денвър, Минеаполис -St. Пол и Провиденс, Род Айлънд. – лабораторията осигурява достъп до 5G за стартиращи програми.

„Първите тестове в лаборатория, бяха за неща, които биха могли и да работят с 4G, но не толкова добре, и смисълът от тях се губеше“, заяви Ник Нилан, директор на Verizon за развитие на публичния сектор.

Qwake също планира да добави проследяване на местоположението към системата, така че пожарникарите оставят дигитална пътека на ясен маршрут на изход, ако станат дезориентирани. Проследяването на местоположението може да се извърши до известна степен с помощта на 4G, каза Cossman, но ще бъде много по-точно с помощта на 5G.

„Всеки пожарникар по същество се превръща в човешки сензор, картографирайки тази сложна среда, която динамично се променя в реално време“, каза той.

Добавяне на 5G към дронове

5G потенциално може да донесе много и в света на дроновете. Дроновете вече се използват в извънредни ситуации, като например извършване на издирвания за изчезнали хора, доставка на медицинско оборудване до отдалечени райони и патрулиране по време на вписванията за заповед за търсене с висок риск.

Шапелхауман също използва дронове, когато работи с бреговата охрана. Те дори биха могли да бъдат използвани за изхвърляне на бомби, каза лейтенант Дан Донели от шерифа на окръг Сакраменто.

DJI казва, че неговите дронове са помогнали за спасяването на 257 души при 117 инциденти по целия свят от 2013 г. насам.

„Като замисъл, технологията има огромно преимущество в спестяването на време, пари, но преди всичко в това да направи възможно да спасим повече човешки животи.“

По време на смъртоносния Camp Fire в Paradise, Калифорния, DJI прелетя над 500 безпилотни мисии, за да картографира цялата пожарна зона. Той използва 360-градусови изгледи, заснемани от бързо реагиращите, като правеше изображения преди и след бедствието.

Има цял куп „грандиозни идеи“ за това как ще се променят дроновете, с 5G, казва Дършер. Някои от тях са по-високо летене на по-дълги разстояния и предаване на данните осезаемо по-бързо.

„Ще видим голямо въздействие, след като цялата 5G структура бъде изградена и когато имаме възможността наистина да се възползваме от преимуществата ѝ. Това ще помогне да правим навременно много животокасаещи решения.“

Но експерт от PwC предупреждава, че 5G може да не помогне на троновете да летят над високи върхове

„Има една мръсна малка тайна за дроновете и клетъчните мрежи, за която никой не говори. Клетъчните мрежи са проектирани за добра свързаност на земята. Те не осигуряват връзка на няколко стотин фута височина.“, казвай Дан Хейлс, американски партньор на корпоративната стратегия за телекомуникационни услуги.

Тези ограничения не спират агенциите за обществена безопасност да гледат на дроновете като неразделна част от 5G. Например новите безжични мрежи могат да позволят да се контролират множество дронове наведнъж, заяви Крис Смит, вицепрезидент на глобалния публичен сектор на AT & T.

Изкуственият интелект като спасяващ животи

Пожарната служба Cosumnes и Qwake работят съвместно с дирекцията за наука и технологии на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за обучението на AI платформа, разработена от НАСА. Асистентът за извличане на данни чрез машинно обучение и синтез Adrey, се учи как да запази пожарникарите в безопасност, използвайки данни за това колко бързо се разравяна огънят, до тогава как материалите, от които е изработена сградата и нейната инфраструктура могат да повлияят бързината на разрастване и температурата на огъня. Той може да предвиди и да даде съвети колко време остава на пожарникарите да потушат огъня, преди тя да стане твърде опасна.

Асистентът Adrey се нуждае от 5G. Обединяването на звук, картина и сензорни данни, с технология за машинно обучение, за да се предскаже как ще протече един пожар, изискват много голям мрежов капацитет.

Маккинзи казва, че един скорошен полеви експеримент на технологията, е заел един терабайт данни. „Сега разбирате защо имаме крайна необходимост от 5G“, казвай той.

Свързани служители и превозни средства

Отрядите за спешна помощ използват все повече смарт устройства. В пожарните служби има планове за свързване на температурните измервателни уреди към интернет, за да може цялата информация да бъде синхронизирана в една екосистема. Линейките, пожарните автомобили и полицейските патрулки вече са оборудвани със собствени точки за достъп, казва Нилан. Точките им позволяват да захранват камери, видеорегистратори и телемедицински системи. Представете си колко могат да се усъвършенстват благодарение на 5G.

Преди всичко 5G ще осигури възможност за много повече едновременно свързани устройства, минимално закъснение и време за реакция, както и ще осигури голям честотен капацитет за гарантирана скорост на всички устройства.

Друг град, който усилено работи по въвеждане на 5G линейки е Барселона. Испанското правителство на Каталония показа и интелигентни превозни средства на конгреса Mobile World в началото на тази година.

Превозните средства ще могат да използват скорости до 5 Gbps, като изпращат данни до сървърите на болниците. Така ще получат отдалечена помощ от лекари и други специалисти в реално време, чрез HD видео стрийминг, и скоро ще могат да бъдат синхронизирани в една глобална система.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Брей, 4г било ненадеждно, а какво тогава е 5г?

Мангалата
Мангалата

Незнам братлета, ама толкова голяма пропаганда за една просто по-бърза тъпа мрежа ми се струва изключително подозрителна. Всички само за 5Г говорят, сякаш живота ми зависи от нея, а за замърсяването, лошите храни, болестите, лошото здравеопазване, от които реално ми зависи житова, нито дума.

Коментар
Коментар

Никъде не пише, колко животи ще отнеме. Подобно на чернобил, само дето ще е постоянно

Мartin
Мartin

Онкологията във Варна е препълнена.Гледайте филмът „Сигнал докрай“ или още под името Full Signal 2010 има го в замунда и колибка и youtube там обясняват подробно за 3G

Mastermind
Mastermind

Платена статия, за да се пропагандира 5G мрежата, както има платени статии, които ни обясняват колко полезни са палмовата мазнина или аспартамът.
И сега овцете, които теглят кредити за да си купят новия модел смартфон, ще почнат да ръсят акъл, колко са изостанали хората, които се противопоставят на това!