fbpx
1.4 C
София

Как BBC отправи послание към децата, че промените в климата са нещо добро?

Най-четени

Дори и най-реномираните новинарски организации и медийни портали могат да направят колосални грешки, точно както направи BBC преди броени дни, когато публикува широко обсъждано и подигравано ръководство за деца, в което се изброяват 15 „положителни въздействия“, които глобалните промени в климата могат да имат върху света и Великобритания.

Ръководството беше незабавно премахнато от уебсайта на медията, но посланието, което отправяше към своите читатели, а именно децата и подрастващите, че „Всъщност климатичните промени са нещо добро“ предизвика наистина широкоразпространени критик, съобщават от портала Eather. Но остава фактът, че някой в редакцията на Би Би Си е взел решението да изложи промените в климата в светлина, в която биват представени като положителни, докато всички учени и уважавани експерти по света са единодушни, че именно те могат да причинят колосални нива на смърт сред животинските видове и хората, представляват потенциален риск за ново масово изчезване на видовете и водят до общо понижаване на качеството на живота на хората, което вече е наблюдаван факт през последното десетилетие.

Какъв е проблемът?

Във възможно най-смекчения прочит на публикацията, може би от Би Би Си са имали предвид, че в света има много аспекти, които непрекъснато се променят, но няма да причинят директно смърт или тежки нарушения в начина ни на живот. Или може би медията не иска да плаши децата, че те също носят отговорност за съсипването на нашата планета, макар и в повечето случаи да нямат добре постигнато осъзнаване на личната отговорност, нито сами да са участвали във формирането на начина си на живот. Но въпреки тези опити за смекчаване на ситуацията, някои от описаните положителни страни на глобалното затопляне, предизвикват необяснимо смущение:

  • „Повече ресурси, като нефта, стават достъпни на места като Аляска и Сибир, когато ледът се топи.
  • „Нови туристически дестинации стават достъпни.“
  • „По-високите целогодишни температури и по-дълги вегетационни сезони могат да означават, че във Великобритания процъфтяват нови култури като портокали, грозде и праскови.“
  • „По-високите температури могат да доведат до по-здравословен начин на живот на открито.“

Макар и някои от аргументите да изглеждат крайно насмешливи на повечето възрастни, които разбират проблема с глобалното затопляне, като например по-голямото количество достъпен нефт в Сибир, то те могат да имат сериозни ефекти върху светогледа по тези въпроси сред децата, които нямат устойчиво мнение и чието образование още е във формиране. Дори отделните точки в крайна сметка да са верни, представянето на глобалното затопляне като нещо положително пред поколението, което всички се надяват да бъде двигател на промяна към по-екосъобразен начин на живот, определено не е нещото, от което човечеството се нуждае. В крайна сметка, това може да бъде пагубно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини