Как COVID-19 ни направи зависими към технологичните компании?

1
421

Заветната четворка на технологичните компании (Apple, Amazon, Facebook и Google) бележи своя исторически бум. Тъй като стотици милиони хора по света прекараха последните седмици затворени по домовете си с цел да предотвратят разпространението на коронавируса, технологиите стават още по-неизменна част от нашия живот. Това доведе до още по-голяма мощ, по-широко влияние и повече печалби за технологичните компании, които и без това вече са едни от най-мощните и влиятелни частни търговски предприятия в света.

Apple, Amazon, Facebook и Google отчетоха финансови резултати през изминалата седмица, които макар и да са по-ниски от това, което бихме могли да очакваме преди коронавирусът да ни въведе в световна рецесия, резултатите им все още бяха огромни. Инвеститорите и акционерите на споменатите дружества за съжаление все пак трябваше да чуят, че продажбите на iPhone спадат, че компаниите харчат все по-малко пари за дигитална реклама в Google AdSense или социалната мрежа Facebook, а Amazon харчи повече, за да запази работниците в складовете си. Но все пак имаше и някои проблясъци на успех.

Най-важното е, че всяка компания установи, че е станала по-важна част от ежедневието ни от всякога.

Много компании забелязаха, че техните магазини за приложения, стрийминг услуги и игри, често разглеждани като предимно развлекателен и допълнителен към основния бизнес, придобиват ново значение, тъй като хората търсят нови форми за прекарване на времето и комуникация. Някога скучните компании, като приложението за видео чат Zoom, се превърнаха в културни феномени от съвремието, а платформите и услугите за конферентни разговори видяха по-яростна и ожесточена конкуренция отвсякога – видяхме редица експанзии на Microsoft Teams и Google Meet, като изглежда днес, ако една компания не опита да предостави на клиентите си платформа или услуга за видео конферентни срещи, тя просто няма как да бъде приемана насериозно.

Освен това, за много от нас, които не са преки жертви на коронавируса или дори работят в сфери, които не са икономически засегнати (които всъщност са единици), коронавирусната пандемия е просто една наистина дълга и неочаквана почивка от много от задълженията ни и време на много промоционални кампании, безплатни бонуси и допълнителни блага, които целят да уравновесят пазарната ситуация и част от тях са възможни единствено благодарение на големите технологични компании.

Какво означава властта на ИТ компаниите?

Какво значение ще има увеличилото се влияние и власт на технологичните компании, които към момента на практика държат работата ни в ръцете си, след приключването на пандемията, предстои да разберем. Спомняте ли си как преди кризата да избухне, законодателите и регулаторните органи по целия свят измисляха и въвеждаха наредби, регулации и закони, предназначени да овладеят огромната власт и влияние, които притежават тези компании върху обществото ни. Сред тях бяха много промени в законите за потребителската поверителност и защитата на личните данни, а в някои случаи беше обратното – властите искаха да имат осигурен и непрекъснат достъп до продуктите на тези корпорации, когато това може да помогне за разкриването на престъпления – навярно всички си спомняте фиаското с ФБР и исканията на Бюрото към Apple да отключи достъпа до смартфоните iPhone на заподозрени за тероризъм, убийства и други престъпления. Междувременно Министерството на правосъдието на САЩ, Федералната комисия по търговията и други власт имащи административни американски звена търсеха непрекъснато начини как могат да подчинят Apple, Amazon, Google и Facebook.

Сега обаче изглежда всякакви опасения за личната поверителност, личните данни и влиянието на технологиите върху живота ни са изтласкани надълбоко и за доста по-късно, по простата причина, че хората са принудени да се тревожат за далеч по-базисни за оцеляването си неща – като например това кога пак ще се върнат на работа, дали няма да се разболеят тежко и дали и кога ще получат следващата си заплата. Това явление идеално потвърждава теорията за мотивацията на Маслоу, която е известна на всички ни и под формата на „Пирамидата на Маслоу“, която икономистите по света, макар и изопачено, толкова обичат – изглежда няма как да се тревожим за неща като това дали личните ни данни няма да бъдат продадени, когато сме принудени да се тревожим как да свържем двата края, докато траят извънредните мерки около пандемията.

Анализаторите казват, че компаниите през това време непрекъснато разширяват влиянието си. Най-драматичният пример за това беше, когато Apple и Gogole обявиха плановете си за изграждане на технология и създаване на приложение за проследяване на разпространението на коронавируса на нашите телефони, което потенциално помага като добро предупреждение на хората, които може да са имали физически контакт с някой, който е бил заразен с патогена COVID-19.

„В един ден две от най-влиятелните технологични компании в света обявиха, че ще създадат безплатно за всички нас технология, която може да спаси здравето и живота ни, технология от транс национално значение. Компаниите напълно игнорираха границите на страните, езиковите и етническите граници и политическите конфликти – именно за това се борят всички, подкрепящи принципите на демокрацията и космополитизма. Това е истински исторически бум“, казва Боб О’Донъл, анализатор от Technalysis Research.

По-големият въпрос, с който ще се сблъскаме на някакъв етап е, не колко важни са в момента технологичните компании и доколко начина ни на живот зависи от тях, а какво ще се случи с това, когато излезем от пандемията. Силно вероятен е сценария, при който те трансформират огромните си финансови активи и богатство в огромна политическа и гражданска власт – разбира се, без да говорим за каквото и да било концентриране или насочване на тази всеобща власт.

„Добрата новина от всичко това е, че технологиите са достъпни за всички, навсякъде. Но колкото повече хора се възползват от услугите на гигантите от Силициевата долина, толкова повече хора изпадат в пряка зависимост от тях“., добавя О’Донъл.

Още през февруари Apple беше една от първите технологични компании, които алармираха за тревога и потенциално изпадане в криза заради въздействието на коронавируса, когато започнаха да забелязват спад в продажбите и производството на продуктите им в Китай – най-големият пазар на марката. Компанията своевременно предупреди акционерите и инвеститорите си, че вероятно няма да успее да постигне планираните си финансови резултати и продажби.

Докато продажбите на iPhone паднаха с приблизително 7% до 28,9 милиарда щатски долара нетна стойност, приходите от услуги и съдържание – двете категории, които се увеличават непрекъснато през последните години, отбелязаха ръст със съответно 16,5% и 22,5%. 2020 несъмнено е годината, в която предприятия осъзнаха най-безпрецедентно силата и надмощието на сектора на услугите над сектора на стоките.

„Когато обмислите всички начини, по които COVID-19 е докоснал Apple, нашите клиенти и начина, по който работим, навярно ще установите щетите не през текущото тримесечие, в което вирусът ни е засегнал“, заяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук в четвъртък по време на конферентен разговор с анализатори , „Но мисля, че определено мога да бъда горд с начина, по който се справяме и адаптираме в тези трудни времена.“

Поглеждайки напред, дългосрочните прогнози за технологичните компании не са толкова оптимистични. Apple не предложи подробни насоки относно продажбите или печалбата си за следващото тримесечие, позовавайки се на несигурността около коронавируса. Същото важи за Google и Facebook, въпреки че и двамата лидери в сектора на онлайн рекламата – един от основните им източници на огромните парични потоци и приходи, заявиха, че очакват значително свиване на бюджета на предприятията по света вложен в реклама, което респективно означава и ощетяване на печалбите им.

Не можем да разчитаме на никакви прогнози

Гигантът в производството на микропроцесорни чипове Qualcomm заяви, че доставките на смартфони вероятно ще спаднат около 30% по целия свят през второто тримесечие на годината, резултатите за което, ще станат ясни през месец юни. Междувременно Apple, прекия конкурент на Samsung заяви, че продажбите на телефони и телевизори ще „намалят значително“ заради коронавируса. CCS Insights, пазарен изследовател, заяви, че продажбите на телефони по целия свят вероятно ще достигнат 10-годишен минимум през настоящата 2020.

Несигурната финансова среда обаче не е попречила на много от големите технологични компании да намерят начини да станат още по-значителна част от нашите животи. Онлайн магазините са хранителни стоки в Amazon ежедневно получават в пъти повече поръчки, отколкото са готови да поемат и обработят. Компанията на Джеф Безос също така заяви, че броят на хората, които използват стрийминг услугата им за филми и сериали Amazon Prime Video през месец март са се удвоили – резултат, който според разчетите им трябваше да се случи най-рано в третото или четвъртото тримесечие на 2021 г. (по неофициални данни). Що се отнася до Google, въпреки че най-печелившия бизнес на технологичния гигант, а именно сектора на рекламата е пострадал откъм приходи и клиенти, рекламните приходи в YouTube са нараснали с цели 33% по простата причина, че хората намират развлечение и често дори едно бягство от заобикалящата ни реалност сред милионите създатели на оригинално, креативно и забавно съдържание в YouTube, които платформата много находчиво предусети да стимулира и подпомогне, за да успее сега да генерира по-големи печалби от всякога. Аналогът при прекия конкурент Microsoft на това е конзолата за видео игри Xbox, чиято абонаментна услуга Xbox Game Pass е успяла да събере потребителска база от над 10 милиона активни абонати – също резултат, който маркетолозите на компанията дори не са планирали в разчетите си за близкото бъдеще.

С други думи, от изложеното до този момент, става ясно, че икономиката и продукцията в технологичния сектор почти не се свива, а предимно се пренасочва и трансформира към това, от което хората остро се нуждаят в момента – пространство и среда за работа, непрекъснат и надежден поток от информация и тонове забавно съдържание, които да ни крепят съществуващи, свързани и устойчиви по време на пандемията.

Facebook, Twitter и Snap получават все по-голямо внимание, тъй като хората се обръщат към тях, за да подпомогнат социалното си взаимодействие (и практикуването на дистанцирана социализация, а не социална дистанция) , което всички сме загубили. И трите компании отбелязаха силен ръст на активните потребители през последните трите месеца, като най-големият ръст съвсем очаквано е през март, като броят на ежедневно активните потребители нараства поне с 20% при Twitter и Snap.

Facebook заяви, че близо 3 милиарда души сега използват едноименната социална мрежа и услугите и приложението за мигновени съобщения и групови разговори WhatsApp и Instagram, което представлява 11% скок от същия период преди година. И докато всички тези забити погледи в приложенията на компанията се превръщат в милиони долари приходи от реклама и други дигитални услуги носещи прибавена стойност, Facebook заяви, че наскоро представеното от компанията устройство Oculus Quest помогна на нерекламираните приходи да скочат с 80% до $ 297 милиона. Това е малка част от общите приходи от 17,73 милиарда долара, но положителен знак за застоялия пазар на хардуер за виртуална реалност, който определено се очертава като сектор, който заслужава своите големи инвестиции.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърберг каза също, че продажбите на устройствата за видео чат и интелигентен дом Portal са се увеличили 10 пъти, въпреки че той не уточни за кой период става дума.

„Мисля, че това е една от онези области от живота ни, които ни спасяват от всички извънредни обстоятелства, които причиняват проблеми, които по-рано дори не сме си и представяли. Услугите за видео чат и отдалечена свързаност ни позволяват да… да усещаме чувството си за социална принадлежност, дори да не можем да бъдем физически заедно или един до друг – независимо дали това е Quest или Portal или някоя друга от платформите, който изграждаме с фокус върху видео присъствието – тези неща услуги със сигурност ще продължат да бележат голям ръст в използването им в идните месеци“, каза той в конферентен разговор по-рано тази седмица.

Разбира се, компаниите все още разчитат на основния си бизнес за по-голямата част от приходите си, като за Apple това е iPhone, а за Facebook и Google е дигиталната таргетирана онлайн реклама.. В някои случаи, например в този на Facebook и Google, анализаторите и ръководителите предупреждават, че рекламният бизнес за известно време няма да се върне към нормалното. Но тези други по-малки единици показаха своята важност на фона на сътресенията.

„Това е уникален момент за технологичните компании да се включат отново в общественото благо след всички скандали и сътресения, които преживяха“, казва Бен Баджарин, анализатор в Creative Strategies, който също допълва, че сме във фаза, в която ИТ компаниите могат да докажат на обществото, че „тяхната роля в живота на потребителите и тяхното господство като компания не се използва само за тяхната собствена корпоративна полза, но също така и за подобряване на начина на живот на всички ни, независимо кои сме и къде се намираме – това, което същите тези компании винаги са ни обещавали и са декларирали, че е тяхна основна обществена мисия.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари