fbpx
10.2 C
София

Как Google предупреди калифорнийците за земетресение, преди то да се случи

Най-четени

Във вторник сутринта телефоните с Android в района на залива на Сан Франциско получиха предупредителен сигнал. Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер щеше да се случи. Някои от съобщенията гласяха: „Може да сте усетили трус“. Повече от един милион потребители на Android са видели предупреждението. 

За някои от тях то е пристигнало секунди преди земята да започне да се движи.

Това не е първият път, когато устройствата с Android получават такива предупреждения, казва Марк Стогайтис, ръководител на проекта. Но тъй като районът на залива е много гъсто населен, предупреждението е достигнало до достатъчно телефони, за да стане обществено достояние.

Подобни сигнали целят да премахнат част от непредсказуемостта на земетресенията – дори и само с няколко секунди.

Техниката не предсказва земетресения – никой не може да направи това. Службите също така казват, че не смятат, че ще се научат да предсказва земетресения „в обозримо бъдеще“. 

Но благодарение на технологията се откриват по-рано, отколкото хората обикновено ги усещат. Експертите се надяват, че един ден сигналите ще могат да се изпращат още по-бързо, което ще даде на хората повече време да се измъкнат от опасността.

Предупреждението за Android от вторник се захранва с данни от ShakeAlert. 

Механизмът открива кога започва земетресение на Западното крайбрежие и предоставя информацията на щатските правителствени агенции и трети страни. И Google предприе стъпки, за да направи тази информация по-лесно достъпна в тези ценни секунди. Първо, компанията включи предупреждението в собствената си система, като изпраща push известия на хората с телефони с Android в района.

Ето как работи процесът

Когато възникне земетресение, то изпраща по-меки сеизмични вълни, известни като Р-вълни, през земята. Не всеки в района на земетресението ще ги усети, но мрежа от 1300 сензора в САЩ ги усеща. Когато четири сензора се задействат едновременно, те изпращат сигнал до център за обработка на данни. Ако тези данни отговарят на нужните критерии, системата ShakeAlert определя, че може да се появят по-силни S-вълни, които могат да причинят щети и да наранят хора. 

Тогава системите за предупреждение, като тази на Google, приложението, наречено MyShake, или правителствените агенции, като Федералната агенция за управление на извънредни ситуации и транзитните системи, интерпретират данните и изпращат предупреждения.

Google също така е превърнала отделни телефони в миниатюрни сензори за земетресения. 

Всички смартфони имат акселерометри, които могат да улавят сигнали за земетресение. Ако се задейства, телефонът изпраща съобщението до сървър за откриване заедно с приблизителни данни за местоположението. След това сървърът събира данни за мястото на земетресението от данните, събрани от множество телефони, и изпраща съответните предупреждения.

Телефоните улавят вълните само когато са включени и заключени. Това помага да се избегне объркване от телефони, които се разхвърлят в чанти и джобове. Дългосрочната цел е да се изпращат сигнали с още по-голяма скорост. 

Оборудването на телефони за улавяне на сигнали е по-евтино и бързо решение от засаждането на по-големи и скъпи сензори под земята. Но то изисква хората и техните телефони да се намират по-близо до земетресенията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини