fbpx
13.8 C
София

Калин Кънев: “Българският екип има пълна отговорност за VMware Cloud on AWS”

През 2017 година Калин и още двама колеги инженери поставят началото на екипа на VMware Cloud on AWS в София. Днес екипът наброява 50 човека и има пълната отговорност за продукта, използван в цял свят. За повече подробности и интересен разговор за SaaS и продуктово решение, обединяващо технологичните гиганти VMware и Amazon Web Services, говорим с Калин Кънев, Директор научно-развойна дейност във VMware.

Най-четени

Бихте ли споделил малко повече информация за себе си. Как стигнахте до позицията Директор научно-развойна дейност и ръководител на екипа на VMware Cloud on  AWS в България?

Кариерата ми стартира преди повече от 15 години. Завърших Комуникационна техника и технологии и съм дипломиран инженер от Техническия университет в София. Започнах да работя още по време на следването ми в компания, подизпълнител на Nokia. Участвах в разработката на евристични алгоритми за автофокус на дигитални камери. Включих се в създаването на модели с камери още при самото им прохождане. Това са модели като N75, N95 – емблематични телефони за времето си. Още тогава започна развитието ми в ролята на  мениджър. Работата в екип ми се отдаваше и от компанията го забелязаха.

Бързо се издигнах на ръководна позиция, а след няколко години завърших и  специализация Аудио-видео комуникации, което обедини работата и страстта ми в сериозна симбиоза. Тезата ми на тема „Multifocus Image Fusion“, написах едва ли не на работа. Завърших и се огледах за нови по-мащабни предизвикателства.

Следващата стъпка в кариерата ми беше в гейминг индустрията. Разработвахме мрежа с над сто хиляди крайни клиенти, а за 2007-2008 година това беше доста сериозен проблем за мащабиране. Предизвикателството беше двойно, защото трябваше да се занимавам и с трансфер на продукта към България и с изграждането на екип от нулата у нас. Това ми даде интересен набор от умения в изграждането на организация веднага след дипломирането. Този опит ме провокира да основа собствена фирма и с няколко приятели направихме стартъп.

По това време темата за мобилни плащания беше доста гореща и ние разработихме приложение за мобилен ПОС терминал. За съжаление, не бяхме предвидили факта, че големите телекоми ще предложат същото решение на големите пазари съвсем безплатно, за да обвържат хора с екосистемите си. Не ни се получи и пренасочихме проекта към софтуер за ресторанти, но не успяхме да пробием и изчерпахме финансирането, с което разполагахме.

Целият този опит ме научи на много – поднових си инженерните умения и вече се занимавах с много широк набор от задачи, като изработка на продукта, продуктова спецификация, маркетингови проучвания – както се получава във всеки стартъп в началото

След това отидох там, където е естествената ми среда – в мобилни и облачни решения, за да се занимавам с видео мениджмънт в доставчик на софтуер за Video Management Systems. След този етап, през 2017 г. стигнах и до настоящата ми работа във VMware, където се отвори позиция за създаване на нов инженерен екип – VMware Cloud on AWS. Това бе най-доброто продължение на кариерния ми път. На практика се събраха всички неща, които са ми интересни – изграждане на организации от нулата и скалиране на продукта в облака. Стартирайки от двама човека, постепенно изградихме екип от близо 50 специалисти, които днес имат пълната отговорност за продукта.

Какви са най-важните качества, които трябва да има един ръководител на екип в компанията като VMware и специално на позиция като вашата?

За да бъде успешен един лидер във VMware трябва да притежава комбинация от развити лидерски и технологични умения, както и познания за продукта. Важно е да си отдаден, за да успееш в толкова динамична среда. В технологично отношение мениджърите обикновено имат богат инженерен опит, разбират в дълбочина работата на екипите си и имат добри познания в архитектурно направление. Управлението на сложни проекти, изискващи много итерация до крайната цел, както и комуникация и синхронизация с други екипи и звена в компанията е основно умение, което успешните лидери прилагат ежедневно в работата си.

Далеч не на последно място, когато ръководиш екип от хора, трябва да бъдеш двигател на ценностната система в организацията. VMware има уникална култура и мениджмънтът дава своя личен пример на екипите и цялата организация

В основата й стоят ценностите за откритост и прозрачност – всеки може да комуникира с всеки, независимо от нивото му в компанията, както и информацията достига директно до всички служители. Освен това вътрешната политика и визията на екипа импонира много добре с това, в което аз вярвам. Опитваме се постоянно да даваме обратно на хората и общностите, в които живеем. Това бе особено ключово по време на пандемията. Решенията ни дадоха възможност на нашите клиенти да преминат към дистанционна работа за рекордно кратко време.

За VMware трансформацията към работа отвсякъде беше лесна, защото сме технологична компания и разполагаме с пълен арсенал от технически средства и процедури, но не всички клиенти бяха така подготвени. Успяхме да осъществим миграция за клиентите ни в ранните месеци на пандемията, когато хората трябваше бързо да променят начина си на работа. Особено ценно бе да помогнем в дигиталната трансформация на здравните организации. Вярваме, че технологичните ни решения връщат добавена стойност за обществото и го водят към позитивната промяна за по-добро бъдеще.

Как се разви екипът на VMC on AWS в София през последните години?

Екипът ни бе създаден през 2017, когато имахме двама инженери. След много работа успяхме да получим вътрешна инвестиция, която използвахме като възможност за растеж. Това е отличен показател за местните таланти, но и за ключовата роля на българския офис като основен хъб за разработки и иновации в регион ЕMEA. В момента по основната платформа на VMC on AWS работят 140 души, от които 50 са в България. Продължаваме да си сътрудничим изключително тясно с другата част от екипа ни в Пало Алто.

Въпреки че повечето от читателите на Kaldata са запознати с материята, може ли да ни кажете малко повече за продукта, който разработвате? С какво помага той на клиентите?

Организацията ни е разделена в две основни направления. От една страна, ние разработваме основната SaaS платформа, която работи за всички хипермащабируеми доставчици. Платформената част на организацията ни решава сложни  инженерни проблеми като оркестрация на дълги операции,  създаване общ „persistence layer” за различни типове бази данни, консумиран от хиляди микросървиси, , разработката на цялостен SaaS стек, предоставящ Compliance as a Service и дава възможност бизнес услугите на клиентите ни бързо да стигат до пазара. Другата част от нашия екип е ангажирана със създаването на продукта  VMware Cloud on AWS. Това представлява Infrastructure as a Service – виртуален дейта център, използващ софтуерни решения от портфолиото на VMware и се намира физически върху AWS хардуер.

По този начин се съчетават стабилността на VMware и мащаба на AWS

Това, че продуктът е напълно управляван от VMware, позволява клиентите ни да съкратят разходите за физическата инфраструктура и съответния персонал. Същевременно създаваме добро отражение и върху сигурността на бизнес процесите им. Ние предлагаме вградена в продукта, присъща сигурност, без допълнителните разходи, които пестим за клиента.

VMware Cloud on AWS може да се използва по изключително много начини. Например, този продукт позволява на клиентите да елиминират своя физически център за данни. Може да бъде използван и хибридно, като изпълнява функцията на различни технологични решения като възстановяване на данни при бедствия или разгръщане на допълнителен капацитет. Също така даваме възможност на не-технологични организации да разгърнат сигурна инфраструктура за отдалечена работа в условията на пандемията, а и след това. Всички тези услуги са достъпни в 17 региона на AWS и винаги са близко до крайните клиенти, не зависимо на кой континент се намират.

За коя част от продукта отговаря екипа, базиран в България? На какъв принцип се дели работата и къде има нужда от още нови специалисти?

Екипът, базиран у нас, участва във всички големи инициативи наравно с екипа в САЩ. SaaS пазарът никога не спира и ние имаме нужда от опитните експерти в множество направления – Back-End, DevOps, работа с публични облаци, виртуализация. Когато нещо се случи с клиента в нашата часова зона, отговаряме ние. Разделянето на отговорностите между екипите в България и САЩ става на база на стратегия за всяко тримесечие. Това дава възможност на екипите да работят по разнообразни предизвикателства и винаги да имат път за израстване. Важно е да кажа, че ние работим върху целия жизнен цикъл на продукта като архитектура, планиране, изработка, тестване и отстраняване на бъговете.

Доколкото сме запознати в момента имате много отворени позиции и търсите хора в най-различни роли? Може ли малко повече информация за позициите и качествата, които трябва да имат кандидатите? Кои са най-важните неща, на които държите?

Ние сме от организациите, които не настояват на конкретно знание на един определен език или технология. Търсим добри инженери с добри фундаментални познания в компютърните науки. С изкачване по кариерната стълбицата, за tech lead и позициите за архитекти търсим и някои допълнителни умения. Важно е те да имат опит в проектиране и дизайн на системи и да могат да погледнат отгоре на проблемите и да ги опростят.

Търсим както Back-end инженери, така и DevOps инженери, занимаващи се повече с инфраструктурата, Site Reliability инженери, които работят по това да има по-добра устойчивост на системата. В екипа предлагаме голямо поле за развитие. Добре дошли са кандидати с всякакъв технологичен стек – такива с Java, С++, .NET, Python, Node.js и други. Разглеждаме технологията като инструментариум и знаем, че всеки любопитен човек не би го спряло да учи нещо ново. Повечето интервюиращи  дават възможност на кандидатите да изберат с какво да работят по време на задачата си.

В нашата организация инвестираме много и в обучението на млади хора и имаме голям набор от Junior позиции. Търсим млади хора с хъс, които искат да се занимават с облачни технологии и завършили са Информатика или Информационни технологии.

С колко човека всъщност очаквате да се увеличи екипа през 2021 година? Колко хора търсите?

В момента имаме близо 20 отворени позиции, като предстои още поне толкова да бъдат отворени и в последното тримесечие. Очакваме до края на годината екипът ни да достигне до близо 80 души.

До колко голямо е предизвикателството за бързо разрастване на екипа? Как се справяте с наемането на много нови специалисти едновременно?

Бързото разрастване е както предизвикателство, така и възможност. Този темп на развитие на екипа ни до голяма степен позволява бързо да увеличим отговорностите на организацията. Стараем се да увеличаваме приноса на българския екип към общата стратегия на VMware Cloud. Предизвикателствата не са малко,  но ние се стремим да наемаме разнородни таланти – както като профил, така и като опит. Не търсим много хора на една и съща позиция. Инвестираме в различни профили, които след това да се допълват.

Как стои въпроса, когато нови специалисти трябва да се впишат в глобален екип, работещ на различни локации?

Опитваме се да намерим правилен баланс между онлайн и офлайн комуникация. Имаме собствена рецепта, която сме открили и се стремим постоянно да подобряваме. Комуникацията ни лице в лице е с фокус върху креативната част на процеса – измисляне на нови неща и споделяне на знания, например. Оперативната работа се опитваме да фокусираме в офлайн комуникация (email и slack). Екипите ни в САЩ и в България полагат усилия, за да поддържаме добра комуникация, срещаме се по средата на часовите зони и всеки се опитва да допринесе към общия резултат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини