fbpx
16.8 C
София

Калифорния възнамерява да увеличи отговорността на социалните медии относно формирането на зависимости при децата

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

В понеделник щатската асамблея на Калифорния одобри законопроект, който ще направи компаниите за социални медии отговорни за нанасянето на вреда на непълнолетните деца, които са пристрастени към тяхното развлекателно съдържание. Платформи като Instagram и TikTok могат да бъдат заставени да плащат глоби в размер до 25 000 долара.

„Зависимостта“ се дефинира в документа като състояние, при което деца под 18-годишна възраст са с нанесени физически, психически, емоционални и материални щети, както и възпрепятстващи тяхното развитие среди. Тези деца искат да прекарват по-малко време в социалните мрежи, но не могат да се откажат от това заради тяхната мания.

В законопроекта се споменават компаниите с общ приход от поне $100 млн. през предходната година. Очевидно социалните мрежи като Facebook и други играчи, които доминират на световния пазар, са основната цел. Промяната, ако бъде приета, няма да засегне услугите за стриймингово видео като Netflix и компаниите, които предоставят услуги за имейл или обмен на съобщения.

Според автора на законопроекта, Джордан Кънингам (Jordan Cunningham), „ерата на неограничените социални експерименти върху децата приключи и е време да ги защитим“. Гласуването в понеделник беше ключова, но не и последна стъпка за приемане на закона. Сега законопроектът трябва да бъде одобрен от Държавния сенат, но преди това ще има седмици на дискусии между депутати и адвокати.

Предполага се, че медийните компании ще имат две възможности да избегнат отговорността в съда. Ако законопроектът се превърне в закон, той ще влезе в сила от 1 януари следващата година. Компаниите могат да премахнат пристрастяващите функции за деца до 1 април, като тогава те няма да носят отговорност за каквито и да било щети.

Освен това компаниите могат да получат „имунитет“ от съдебни дела, като редовно извършват одит на услугите си, за да идентифицират и елиминират функции, които могат да бъдат пристрастяващи за децата.

Въпреки подобните варианти за изход от положение, бизнес-групите се обявиха против законопроекта. Групата TechNet, която включва ръководителите и висшето ръководство на технологични компании, писа до законодателите, че ако законопроектът стане закон, компаниите за социални медии и онлайн-услугите просто ще бъдат принудени напълно да спрат да обслужват деца под 18 години и да започнат да прилагат строги мерки за проверка на възрастта – няма нито един бизнес, който би бил готов да поеме риска да бъде изправен пред съдебен иск, свързан с жертви на непълнолетни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини