Колективният шок от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ засегна и IT специалистите. Инвеститорите от Силициевата долина призовават Калифорния да направи „Калкзит“ – да се откъсне от САЩ и да стане независима държава. Причини за безпокойство наистина има – Тръмп публично заплаши да се разправи с Amazon и повдигаше различни обвинения срещу Facebook, Google и Apple.

След излизането на окончателните резултати много представители на IT-сферата изпитаха истински шок. Така нареченият „балон на филтрите“ Facebook и другите социални мрежи караха всички да вярват, че победата на Тръмп е по-принцип невъзможна. Но фактите показаха обратното.

calexit-2

Най-обезпокоени са обитателите на Силициевата долина. Ръководителите на IT-компаниите предлагат Калифорния да се откъсне от САЩ. Този процес засега няма точно определено име – някои го наричат Calexit и Califrexit по аналогия с британския Брекзит, а други – Caleavefornia.

Тези радикални настроения са предизвикани от критичното отношение на Тръмп към големите IT-компании. The Guardian съобщи, че новият президент на САЩ счита, че Apple трябва да спре да произвежда своите смартфони в Китай, Facebook трябва да спре с политиката си на поддръжка на имигрантите, а Amazon трябва да бъде по-внимателен с плащането на данъците. След победата на Тръмп, цените на акциите на тези компании паднаха.

А от друга страна, Тръмп харесва Twitter и акциите на тази компания скочиха с 4%.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Petretooogerro_1Анонимен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Та като удари земетресението по Сан Андреас, калифорнийците ще се разделят със САЩ физически.

gerro_1
gerro_1

хареса ми. ХА-ХА 😀 😀 😀

Petretooo
Petretooo

Не е възможно Калифорния да се отдели, защото конституцията на САЩ не го позволява. Ще предизвика гражданска война.

Анонимен
Анонимен

то ако беше възможно Тексас от години искат да се отделят