Колективният шок от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ засегна и IT специалистите. Инвеститорите от Силициевата долина призовават Калифорния да направи „Калкзит“ – да се откъсне от САЩ и да стане независима държава. Причини за безпокойство наистина има – Тръмп публично заплаши да се разправи с Amazon и повдигаше различни обвинения срещу Facebook, Google и Apple.

След излизането на окончателните резултати много представители на IT-сферата изпитаха истински шок. Така нареченият „балон на филтрите“ Facebook и другите социални мрежи караха всички да вярват, че победата на Тръмп е по-принцип невъзможна. Но фактите показаха обратното.

calexit-2

Най-обезпокоени са обитателите на Силициевата долина. Ръководителите на IT-компаниите предлагат Калифорния да се откъсне от САЩ. Този процес засега няма точно определено име – някои го наричат Calexit и Califrexit по аналогия с британския Брекзит, а други – Caleavefornia.

Тези радикални настроения са предизвикани от критичното отношение на Тръмп към големите IT-компании. The Guardian съобщи, че новият президент на САЩ счита, че Apple трябва да спре да произвежда своите смартфони в Китай, Facebook трябва да спре с политиката си на поддръжка на имигрантите, а Amazon трябва да бъде по-внимателен с плащането на данъците. След победата на Тръмп, цените на акциите на тези компании паднаха.

А от друга страна, Тръмп харесва Twitter и акциите на тази компания скочиха с 4%.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Калифорния е готова да напусне САЩ след избирането на Тръмп за президент"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Та като удари земетресението по Сан Андреас, калифорнийците ще се разделят със САЩ физически.

gerro_1
gerro_1

хареса ми. ХА-ХА 😀 😀 😀

Petretooo
Petretooo

Не е възможно Калифорния да се отдели, защото конституцията на САЩ не го позволява. Ще предизвика гражданска война.

Анонимен
Анонимен

то ако беше възможно Тексас от години искат да се отделят