fbpx
6.8 C
София

Калифорния е напът да изпрати бензиновите превозни средства в миналото

Най-четени

Градската управа на Сакраменто, град в щата Калифорния, обяви, че ще забрани продажбата на нови леки автомобили и камиони, задвижвани с бензин, след 15 години, по думите на губернатора Гавин Нюзъм от сряда. Чрез този план за изпращане на бензиновите превозни средства в един от най-гъстонаселените окръзи в страната, правителството ще стимулира американските производители да пренасочат своите усилия към производството на превозни средства с нулеви емисии.

Планът няма да попречи на хората да притежават автомобили на бензин или да ги продават на вторичния пазар на употребяване автомобили и камиони. Но през 2035 г. ще приключи окончателно продажбата на всички нови такива превозни средства в щата с близо 40 милиона души население. Според статистиките, един от всеки десет чисто нови автомобила, които се продават в САЩ, отива при жител на Калифорния.

По този начин, Калифорния ще бъде първият щат, който предприема тази кардинална стъпка за изтегляне на бензиновите автомобили от пазара. Освен в този щат, поне още 15 дружи държави по света са поели подобни ангажименти, включително и Германия, Франция и Норвегия.

Нюзъм използва капака на своя червен Ford Mustang Mach-E с електрическо задвижване, за да подпише показно изпълнителната заповед, спрямо която държавните регулатори трябва да разработят нови разпоредби, за да спазят крайния срок. Той призова калифорнийците да се отдръпнат от бензиновите автомобили и насърчи и други щати да последват действията на Калифорния в полза на околната среда и общественото здраве.

„Ако искате да намалите броя на заболелите от астма или искате на редуцирате повишаването на вредните емисии и въглеродния отпечатък, ако искате да смекчите загубата на ледени покривки по целия свят, това е политиката, която трябва да следвате“, обърна се Нюзъм към своите колеги от останалите щати и всички страни по света.

Докато екологичните активисти приветстваха подписването на изпълнителната заповед, петролната индустрия се възпротиви и поиска приемането на среден вариант, при който да се стимулира увеличаването на превозните средства с нулеви емисии, но това да се осъществява чрез сътрудничество между правителствата и бизнеса, а не чрез кардинални решения на отделни щати.

Междувременно говорителят на Белия Дом Джъд Диър категорично заяви: „Президентът Тръмп няма да подкрепи решението на Калифорния. А Лари Кудлоу, икономически съветник на Тръмп, определи изпълнителната заповед като „много екстремна позиция“, която не смята, че други държави биха последвали.

Предизборната кампания на кандидата за президент на демократите Джо Байдън не коментира директно плана на Нюзъм. Но говорителят Мат Хил каза, че Байдън вярва, че електрическите превозни средства могат да създадат „добре платени работни места в рамките на профсъюзите, които да доминират на бързо развиващия се пазар в световен мащаб и да отговарят на изискванията на условията на климатична криза, в която се намира.“

Ауспухът на автомобили, пикапи, платформи за тракторни ремаркета и други превозни средства и най-големият източник на замърсяване на въздуха в САЩ, а в Калифорния има повече автомобили, отколкото в който и да било друг щат, а навярно и повече отколкото има в някои развиващи се или по-малки държави.

През 2017 г. федералното правителство заяви, че Калифорния емитира 266,5 милиона тона въглероден диоксид от изгарянето на петролни продукти . Това е приблизително същото количество, което емитира и Египет, чието население обаче е 2,5 пъти по-голямо.

Нюзъм казва, че неговата заповед ще намали емисиите на парникови газове с 35%. Но той подчертава, че ползите от това решение далеч не се ограничават само в полза на околната среда, казвайки, че електрическите автомобили и камиони са „следващата голяма световна индустрия и Калифорния иска да бъде пионер и да доминира в нея“.

Калифорния вече е дом на 34 компании, които произвеждат или електрически превозни средства, или зарядни устройства и компоненти за тези превозни средства. Тези компании включват Tesla, производителят на електрически автомобили с най-многобройни продажби по света.

Някои анализатори от автомобилната индустрия предупредиха, че срокът от 15 години може да е твърде скорошен, за да могат технологиите от света на електрическите автомобили да отговарят на очакванията на клиентите. Животът на батерията и производствените разходи все още са проблеми, които не са разрешени, каза главният анализатор на HIS Markit Стефани Бринли, която изучава автомобилните пазари в Северна и Южна Америка.

Във вторник Tesla обяви плановете си да започне производството на по-евтини батерии с по-високи енергийна плътност, но Бринли смята, че дори и те все още ще са далеч от бъдещето на електрическите автомобили, което всички очакват и искат да видят.

„Дори да получим батерията, за която говори Tesla, ще отнеме много време и пари, докато достигнем до нея“, казва Бринли.

Джесика Колдуел, изпълнителен директор на портала Edmunds.com, заяви, че решението на Нюзъм „изглежда е значителен удар срещу двигателите с вътрешно горене, който вероятно изправя косите на всички мениджъри на високо ниво в автомобилните компании, които се движеха към преминаването към електрическите превозни средства, но не очакваха да са готови с това след 15 години.

Ford Motor Company заяви, че се съгласява с Нюзъм, че е време да се предприемат действия за справяне с изменението на климата. Но Алиансът за автомобилните иновации, който представлява Ford и повечето други производители на автомобили, заяви, че пазарите не могат да бъдат изградени с изпълнителни заповеди и забрани.

Междувременно петролната и газовата индустрия разкритикува Нюзъм за провеждането на пресконференцията в сряда пред електрически автомобили на стойност почти 200 000 щатски долара, като представители от нея казват, че „калифорнийците и техните надеждни и достъпни автомобили и камиони изглежда скоро ще бъдат нежелани в този щат“. Наистина, Нюзъм представи изключително естетичната, иновативна и екологична среда на лъскавите електрически коли, пред които беше проведена и заснета конференцията, но дори за стандарта на живот в Калифорния, сума от порядъка на 200 000 долара не е по възможностите на голяма част от населението.

„Големите и смели идеи са по-добри само ако са достъпни за всички нас“, казва Кати Райхейс – Бойд, президент на петролната асоциация на Западните щати. „Нашата индустрия и енергията, която осигуряваме, ще бъдат част от всяко едно бъдещо решение за транспорт“.

Мари Никълс, председател на борда на Калифорнийските въздушни ресурси, натоварена с нелеката задача да напише правилата за плана за преминаване към електрически превозни средства, заяви, че електрическите автомобили ще бъдат във фаза на истинска достъпност след 15 години и всички ще изпитат ползите от по-чистия въздух.

Калифорния вече има някои от най-прогресивните закони за климата в страната, което се различава от националната политика на Доналд Тръмп и до голяма степен постига ефективна симбиоза между политиката и околната среда. Федералното правителство се опита да прекрати правомощията на Калифорния да определя нормите за емисиите от леките и товарни автомобили, и процедурата за това ограничаване е в ход, и щатската управа ще трябва да се бори в съдебен процес.

Около дузина други американски щати следват ръководството на Калифорния относно стандартите за автомобилните емисии, които са по-рестриктивни и строги от общите федерални правила. Ако тези щати последват примера за въвеждане на превозни средства с нулеви емисии до 15 години, това може да има огромно въздействие върху автомобилната индустрия на САЩ.

Губернатори от много от тези държави се появиха заедно с Нюзъм на събитие в сряда, спонсорирано от Американския климатичен алианс. Те похвалиха хода на Калифорния, но не посочиха веднага, че ще се присъединят към него.

„Ще бъдем с вас, автомобилната индустрия ще бъде с вас, докато преминем към автомобили с нулеви емисии“, каза губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт.

Изпълнителната заповед на Нюзъм от сряда е насочена и към средни и тежки търговски камиони, като за тях той заявява, че иска да бъдат изцяло с нулеви въглеродни емисии до 2045 г., с уточнението „когато това е възможно“, тъй като този сегмент от индустрията в действителност е по-специфичен и комплексен от сегмента за леките автомобили за ежедневен транспорт.

По отношение на добива на нефт, Нюзъм призова държавния законодателен орган да прекрати издаването на нови лицензи за добив чрез т.нар. „фракинг“ до 2024 г. Фракинг е метод, който позволява на енергийните компании да добиват огромни количества петрол и бензинови продукти от шистови скали дълбоко под земята. Той включва „инжектиране“ на смеси под високо налягане, съставени предимно от вода, пясък, чакъл и химикали в скалите. Противниците на метода фракинг твърдят, че замесените химикали застрашават водоснабдяването и общественото здраве.

„Нюзъм не може да претендира за лидерство в климата, докато издава разрешителни на петролни компании за сондажи и фракинг“, казва Каси Сийгъл, директор на Института по климатично право на САЩ към Центъра за биологично разнообразие. „Той има правомощията и силата да защити калифорнийските граждани от замърсяване на водите, използвани за битови нужди, от замърсяването от петролната промишленост и именно той е човекът, който трябва да предприеме и тази стъпки, а не да се повлиява от финансовия интерес, който щатската управа и някои частни предприятия могат да имат, използвайки този опасен за околната среда и водните ресурси метод.“

На този етап Нюзъм не е правил публични изказвания по отношение метода за добив на нефт и бензинови продукти чрез фракинг в Калифорния, но екологичните активисти от години насочват общественото внимание към този наболяващ проблем за околната среда. Проучване от 2016 г. установява, че в действителност има завишени количества на някои тежки метали и опасни за човешкото здраве и водните организми химически съединения във водоемите около скалите, от които е добиван нефт чрез фракинг.

Никой не може да каже какво ще бъде бъдещето на електрическите автомобили през 2035 г. Със сигурност, превозните средства с нулево отделяне на емисии при движение ще са еволюирали значително от състоянието, в което ги познаваме днес. Но все още остават много неизвестни – ще успеят ли да достигнат пробега на стандартните бензинови и дизелови автомобили днес? Ще имат ли същата надеждност по отношение на съхранението на електрическата енергия? Нивата на износване на акумулаторните батерии след всяко зареждане на електрическите автомобили днес са основния фактор, който отблъсква много потребители от тях, дори да имат финансовата възможност да си ги позволят. Ще се радваме да следим този дълъг и комплексен напредък.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кино
Кино
1 година

Доказано е, че по малко 10% от пустините в САЩ, ако бъдат покрити със Слънчеви панели, ще се задоволят нуждите от Ел. Енергия.

mikgigs
mikgigs
Отговор на  Кино
1 година

а батериите в куфарите?

Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

Заглавието е подвеждащо. Ако „Калифорния е напът…“, то този път е много, много дълъг. 15 години докато забранят продажбата на бензинови коли и минимум още 10, през които тези коли все още ще се карат и препродават на старо. С други думи, това „напът“ означава четвърт век, а за много хора – никога! Аз например не се надявам да го доживея.

Радо
Радо
Отговор на  Чип за зеле
1 година

А ти зелник случайно да имаш деца? Явно ти е през оная работа те какво дишат и ядат в днешно време!
До автора на статията – вече има ел.коли с по-голям пробег от бензин/дизеловите коли????

Чип за зеле
Чип за зеле
Отговор на  Радо
1 година

Нямам деца, не планирам да имам, а за чуждите не ми пука. Което впрочем няма нищо общо със смисъла на предишния ми коментар, но просто исках да ти отговоря на „любезния“ въпрос.

Петкан
Петкан
Отговор на  Чип за зеле
1 година

На теория е така, на практика повечето хора ще са минали на EV много преди това.

Напътник
Напътник
1 година

„На път“ се пише разделно, Георги!
Няма българска дума „напът“.

Нови ревюта

Подобни новини