Сегашната позиция на Белия дом не приема общите достижения на науката за климата, а Калифорния се притеснява, че това може да доведе до изключването на важни климатични инструменти от NASA под натиска на президента Тръмп. Решението на щата? Да изгради собствена сонда за анализ.

В реч на Срещата на върха за глобалното действие по отношение на климата, губернаторът Джери Браун заяви, че Калифорния ще пусне своя „проклет сателит“ за откриване на замърсяване и справяне с изменението на климата. Докато той намеква за възможността още през 2016 г. в забележка мимоходом, сега това е повече от просто алюзия този път. Щатът вече работи с Planet Labs по проекта и ще разчита на Калифорнийския борд за въздушни ресурси за допълнителна помощ.

Не е сигурно кога може да се използва този сателит или колко ще струва това той. А тези елементи са важни. Възможно е да няма смисъл от сателита, ако има промяна в ръководството на Белия дом, докато космическият апарат е готов, а сателитът може да се изправи срещу твърда опозиция в щатската управа, ако това се окаже особено скъпо начинание.

Колкото и дълго да приключи, проектът ескалира борбата между Калифорния и администрацията на Тръмп. Двете страни бяха в разрез още от самото начало, а Белия дом дори планира да отмени отмяната на Закона за чистотата на Калифорния, само за да предотврати създаването на строги стандарти за емисиите. Щатът реагира с повече от 40 съдебни дела срещу администрацията във Вашингтон, да не говорим за законопроекти за постепенно премахване на изкопаемите горива и други начини за директно справяне с изменението на климата. Сега федералното правителство трябва да се бори с държавна сателитна програма, която може да оспори стратегията на NASA като господар на космическото пространство.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари