Калифорния прие CCPA – нов закон за поверителността. Какво означава това за Facebook и Twitter?

1
717

Facebook, Twitter, LindekIn и други компании за социални мрежи събират множество данни за своите потребители. И това не е изненада за никого. Още с регистрацията си, предоставяме нашите рождени дати, телефонни номера и имейл адреси, а заедно с това и къде работим или учим. Тези технологични гиганти знаят много повече за нас, от колкото средностатистическия човек може да си представи – включително нашето местоположение, данни за устройството, което използваме и дори част от биометричните ни характеристики.

Законът за поверителност на потребителите в Калифорния известен още като CCPA е предназначен да ограничи какво могат да правят компаниите с цялата тази събирана информация. Законът, който влиза в сила на 1 януари, идва, тъй като опасенията за неприкосновеността на личния живот нарастват след постоянния поток от скандали за личните данни, който даде началото си с разкритията за Cambridge Analytica и Facebook от началото на миналата година. Именно през 2018 влезе и строгия европейски Общ регламент за защита на личните данни, така до болка познат ни като GDPR.

Какво значи това за социалните мрежи?

Компаниите зад социалните мрежи все още тълкуват новата директива на Калифорния, но според първите впечатления изглежда, че европейският закон ги принуждава да въведат много гаранции за поверителност, включително и задължителна възможност на всеки да упражни правото си „да бъде забравен“ – сиреч цялата събрана информация за него, лични данни и историята на активността му в портала да бъдат напълно заличени при негово желание. Facebook разширява инструментите си, така че потребителите да имат достъп, да изтеглят или да изтриват тяхната информация. Но по-важното тук е CCPA не само да ограничи какво могат да правят корпорациите със събираната информация, но и да редуцира събирането на лични данни, особено когато става въпрос за услуги от трети страни като уеб сайтове, приложения или игри. Компаниите също така вероятно ще направят по-ясно за потребителите как се споделят и използват техните данни – нещо, за което се говори отдавна.

Приемането на CCPA породи дебат относно новите закони за поверителност, а други държави вече обмислят подобно законодателство. Невада и Мейн вече са приели собствени директиви за потребителската поверителност онлайн. През ноември демократите депозираха в Сената федерално онлайн законодателство за поверителност, предназначено да предостави на потребителите на САЩ повече контрол върху техните данни.

„Дебатът неминуемо ще увеличи изискванията и тежестта за социалните медийни компании“, каза Омер Тене, вицепрезидент и главен юрист в Международната асоциация на професионалистите за защита на личните данни.

Какво предвижда CCPA?

Жителите на Калифорния ще имат право да знаят какви лични данни събира бизнеса, как и какво от тях се използва, споделя и продава и ще могат да поискат частично или цялостното им заличаване на информационните масиви на социалната мрежа. Освен това на гражданите се обещава спокойствието, че няма да бъдат дискриминирани от социалните мрежи, ако упражнят това свое право. Facebook, Twitter или която и да било друга социална мрежа няма да има възможността да ограничава правомощията, използването или каквото и да било друго на потребителите, които са пожелали данните им да бъдат изтрити.

Законът не важи за абсолютно всички онлайн общности и портали за комуникация. CCPA ще се прилага само и единствено за социални мрежи и онлайн портали, чиито компании имат брушет годишен приход над 25 милиона долара.

Звучи като много работа. Какво ще правят социалните мрежи, за да се подготвят за CCPA?

Европейският GDPR подготви компаниите, предоставящи социални мрежи и онлайн общности как да спазват подобен род директиви за строго третиране на използването на потребителските данни. Първата стъпка, която всяка една социална мрежа ще трябва да предприеме ще бъде актуализирането на своите политики за поверителност.

През декември Twitter стартира нов център за поверителност, чиято роля е да осигури по-голяма яснота за това как компанията обработва събираните от нея данни за потребителите. Някои от промените включват уведомяването на ползвателите, когато Twitter изпраща под някаква форма част от тяхната информация до своите рекламни партньори с цел предлагането на таргетирана реклама.

LinkedIn също актуализира политиката си за поверителност и условията за обслужване и ще публикува известие, така че членовете да разберат правата си и да са наясно как компанията спазва закона. „Използвахме CCPA като добър шанс да потвърдим дългогодишния си ангажимент и да осигурим прозрачност и контрол на всички наши членове“, се казва в изявление на Калинда Райна, която ръководи глобалните усили яза поверителност в социалната мрежа за професионалисти и работодатели.

По всичко личи, че компаниите наистина ще приемат закона сериозно. Но дали ще внедрят нови инструменти за поверителност, които да помогнат да ограничим достъпа им до личната ни информация?

Най–вероятно не. Facebook, Twitter и други компании вече дават на потребителите си много инструменти, с които каква информация за тях бива събирана. Политиките за данни на компаниите показват информацията, която социалната мрежа събира за потребителя и той винаги е в състояние да изтегли копие от цялата събрана информация. Ако в действителност има защо да се боите за личната си неприкосновеност, може да прибегнете до опцията за изтриване на вашия акаунт.

Данните са от изключително значение за Facebook, Twitter и други големи компании, на практика те са техния основен бизнес, който позволява услугите им да се предлагат безплатно за потребителите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари