2.4 C
София

Калифорния ще прекрати системата за контрол на работното време на служителите на Amazon

Най-четени

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа в сряда законопроект, който ще ограничи Amazon и други компании да санкционират складовите си работници, които не изпълняват определени показатели за ефективност – като работно време, почивки между работните часове или имат нужда от повече почивки за хранене. Калифорнийският сенат одобри законопроекта този месец.

Законът позволява на складовите служители да оспорват поставените таргет цели за изпълнение по време на работата, както и за работното време и нормата на изпълнение на задачите, като мнозина критици на Amazon и служители на компанията казват, че по този начин вземането на почивка между дългите и силно натоварващи работни часове изглежда силно неатрактивно, а ходенето до тоалетна или вземането на други здравословни почивки, които да поддържат нормалното функциониране и работен ритъм на служителите, става нежелано. Законопроектът е написан в отговор на високите проценти на докладвани наранявания в складовете на Amazon, като мнозина отдават това на силното натоварване, притъпяването на вниманието и липсата на възможност за отдих от огромното количество стрес и физическо претоварване по време на работа.

В закона не се посочва изрично, че той е насочен към Amazon, но републиканците и демократите признават, че гигантът в електронната търговия ще бъде силно засегнат от приемането на законодателството. През последните няколко години Amazon беше подложена на силна критика заради високите си таргет цели и квоти за изпълнение, които поставя на служителите си, като в някои складови обекти се съобщава, че на служителите се е налагало да използват бутилки за ходене по малка нужда, тъй като ако е трябвало да използват тоалетната, то са щели да нарушат работните си графици, което да доведе до финансови и дисциплинарни санкции, тъй по този начин биха нарушили графиците си и работното време.

Новият закон също така ще принуди компании като Amazon да направят същите тези алгоритми по-прозрачни, разкривайки таргетите за изпълнение както за работниците, така и за регулаторите. От компанията не са отговорили на запитването за допълнителен коментар, отправено от The Verge.

Привържениците на новия закон обаче го представят като пробив срещу алгоритмичното наблюдение на работниците като цяло. „Законопроектът е първият опит за създаване на прозрачност и защита срещу опасните алгоритмични системи за квоти, използвани от корпорациите, които искат да експлоатират складовите служители до максимума на възможностите им“, заяви в публикация в Twitter акаунта си депутатът от парламента на САЩ Лорена Гонсалес.

Недоволството на бизнеса

Бизнес групите се противопоставиха на законопроекта и предвижданите нови мерки, предполагайки, че те биха навредили на индустрията, като дадат възможности на служителите да завеждат съдебни дела, които могат да бъдат скъпи и отнемат време за компаниите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини