Канада глоби Facebook с $9 милиона за фалшивите твърдения за конфиденциалността на данните

0
227

Канадските власти глобиха Facebook с $9 милиона за нарушаване методиката за обработка на личните данни на потребителите. Информацията бе публикувана в официалния сайт на правителството. Според Канада, социалният гигант е направил редица изявления, които са заблудили потребителите на най-голямата социална мрежа.

Глобата е наложена заради нарушенията извършени от 2012 до 2018 години. Според данните на Бюрото по конкуренция ма Канада (Canada’s independent Competition Bureau), заради твърденията на социалната мрежа в потребителите се е създало лъжливо впечатление за контрол на предоставяните от тях сведения и данни. Facebook от своя страна „не е ограничавал подаването на чувствителна информация към външни разработчици“. Освен това Facebook е давала на разработчиците възможност за достъп до личната информация на приятелите на потребителите, което става с помощта на специални приложения.

Компанията Facebook е твърдяла, че тези нарушения са прекратени през 2015 година, но Бюрото откри потвърждение, че това е продължило чак до 2018 година. В интервю за Reuters представител на социалната мрежа заяви, че не е съгласен с това решение, но компанията се е съгласила с глобата, за да се прекрати и затвори разглежданото дело.

Това е една от многобройните глоби, които Facebook трябваше да плати след скандала Cambridge Analytica, при който бяха засегнати личните данни на 87 милиона потребители на социалната мрежа.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари