fbpx
2.9 C
София

Канада призна ядрената енергия за екологично чиста

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Канадските власти обявиха малките модулни ядрени реактори small modular reactors (SMR) за екологично чисти. Класифицирани по този начин SMR могат да получават ново инвестиционно кредитиране с намалена данъчна тежест на проектите от подобен род. Това бе прието от обществеността като ясен сигнал, че ядрената енергия се счита за екологично чиста наравно със всички други нисковъглеродни технологии.

Финансовият министър на Канада Кристия Фрийланд заяви, че към днешен ден основното внимание е фокусирано върху изграждането на икономика, която работи за всички и която прави Канада по-устойчива и процъфтяваща за бъдещите поколения. Федералното правителство допълни, че залага в бюджета инвестиционен данъчен кредит предназначен за развитието на чистите технологии малки емисии, за нови решения в сферата на акумулаторните батерии и зеления водород. Очакванията са, че този данъчен кредит ще е в размер на 6,7 милиарда канадски долара за период от 5 години, започвайки в края на 2023 или в началото на 2024 година.

Този тип ядрени реактори се наричат малки, понеже са наистина няколко пъти по-малки от традиционните ядрени реактори, и се считат за модулни, понеже всички техни системи и компоненти се произвеждат серийно в заводи и с помощта на обикновен транспорт всичко наведнъж се превозва до мястото на изграждането на малкия реактор. Малките модулни ядрени реактори са по-компактни, по-евтини, строят се по-бързо, могат да работят както самостоятелно, така и съвместно във вид на една обща АЕЦ от няколко подобни модулни реактора. Това е едно отлично решение за отдалечени места и дори за цели предприятия, които не желаят да зависят от транспортирането и доставките на изкопаемо гориво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини