Канада също ще иска Facebook да си плаща за новинарските материали

5
710

Канада възнамерява да застави Facebook да си плаща за новинарските материали и търси съюзници в битката на медиите с технологичните гиганти. Канадските власти заявиха, че няма да отстъпят, дори и ако социалната мрежа блокира новините, както стана с Австралия.

Да си припомним, че наскоро Facebook блокира показването на новини в своята платформа за австралийския сегмент на интернет в отговор на новия австралийски закон задължаващ социалната мрежа да плаща такси на австралийските издатели за публикуването на откъси на новините и линкове към техните новини. Канада вече разработва аналогичен на австралийския законопроект, който ще бъде представен след един-два месеца.

В края на миналата година канадските медийни организации предупредиха, че, ако правителството не предприеме необходимите мерки, медийният пазар ще понесе големи загуби. Пресметнато бе, че ако бъде приложен австралийския метод, ще бъдат икономисвани по около 620 милиона канадски долара. А ако правителството не вземе никакви мерки, ще бъдат погубени 3100 работни места, предимно от сферата на печатната журналистика.

Най-вероятно е Канада да използва австралийския модел, който задължава Facebook и Google да сключват договори с новинарските агенции, в рамките на които да плащат такси за публикуваните от социалната мрежа откъси и линкове.

Канада може да използва и примера на Франция, която задължи технологичните гиганти да водят преговори с медиите преди да публикуват техните материали. При този модел не е задължително да бъдат сключвани договори, но съответните такси трябва да се заплащат.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари