fbpx
0 C
София

Канада ще ползва автономни камиони за катранeните пясъци в Алберта

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Автономните возила незабелязано се превърнаха от идея в реалност, които макар и в експериментален вариант обикалят пътищата.

400-тонните чудовища, бродещи катранените пясъци в Северна Албърта, Канада се считат за най-големите камиони в света и се управляват от множество оператори през пустошта. Изглежда обаче това скоро ще се промени, защото компанията под чието ръководство те се движат е решила, че може да премахне човешкия фактор от управлението.

Suncor Energy Inc, най-голямата петролна компания в Канада, потвърди през тази седмица, че е сключила петгодишна договореност с японската Komatsu, специализирала се в производството и доставката на земекопни и строителни машини и инструменти, поръчвайки нови камиони и машини за мините северно от Форт Маккъри, съобщава Calgary Herald. Всички нови камиони ще бъдат пригодени за автономно управление, което означава, че те ще могат да се движат и без шофьор, цитира медията Шех Шитал, говорител на Suncor.

Ходът на канадската компания е провокиран от желанието на Suncor и други компании, работещи в катранните пясъци на Алберта да съкратят отделяните от тях разходи и да повишат продуктивността – усилие, което цели да компенсира поне отчасти намаляващите цени на петрола в последните години. Автономните возила, припомня изданието, не са новост за добивната индустрия, като подобни се ползват от Rio Tinto Group и BHP Billiton. За близо 1000-та оператора на тежките машини в компанията, подобен ход би бил катастрофален за тях и техните семейства. „За нас е много притеснително какво ще се случи в бъдеще“, споделя пред Calgary Herald, Кен Смит, президент на Unifor Local 707A, местната синдикална организация, защитаваща правата на 3300 служители на Suncor. Той добавя, че бройката на автономните камиони, които компанията е поръчала, възлиза на 175 машини.

Катранените пясъци в Северна Алберта се считат за най-голямата конструкция, създавана някога от човек. Те заемат площ от 176 кв. км. и могат да се видят от космоса. Те представляват извънредна заплаха за местната екология. По данни на desmoblog, пълното експлоатиране на обекта може да причини замърсяване по-голямо от това, което биха причинили САЩ и Китай взети заедно.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
androns
androns
6 години

Не се ли пише „катранените пясъци“ ?:doh:

Нови ревюта

Подобни новини