Канадската компания AggregateIQ (AIQ) е събрала и съхранявала личните данни на стотици хиляди Facebook потребители. Информацията е на Financial Times.

Според тази информация, AIQ е взела данните на над 759 000 потребители на най-голямата социална мрежа. Включително домашни адреси, телефонни номера и електронни пощи.

Изпълнителният директор на AggregateIQ Джеф Силвестър каза пред изданието, че това са данните, които неговата компания е събирала за един от своите клиенти. Програмата е следила, кой поставя лайкове и на кои Facebook страници ги поставя. Както и кои потребители са добавяли положителни или отрицателни коментари по време на изборите за президент на САЩ. Силвестър предположи, че клиентът на AIQ е съпоставял тази информация с публичните бази данни на избирателите. Това не е забранено и според директора на AIQ, е всеобща практика.

Financial Times допълва, че след публикуването на тази информация, Facebook е премахнал от своята платформа 14 приложения, които биха могли да са свързани с AggregateIQ.

Изданието напомня, че преди време бившият служител на Cambridge Analytica Кристовър Уайли заяви пред британския парламент, че AggregateIQ е създала специална програма за търсене на привърженици на Републиканската партия малко преди началото на президентските избори в САЩ през 2016 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари