Канадските телекомуникационни доставчици Bell и Telus – два от трите големи местни телекоми – обявиха тази седмица в отделни съобщения, че няма да продължат да използват оборудване на Huawei за своите 5G мрежи, предава CBC.

Bell ще заменят китайската компания с Ericsson, като втори доставчик на технология, след като още през февруари подписаха официално споразумение с финландската Nokia. „Ericsson играе важна роля в поддържането на нашата LTE мрежа и за нас е удоволствие да разширим това партньорство в сектора на 5G мобилните и фиксирани безжични технологии“, сподели в навечерието на сделката изпълнителният директор на Bell Стивън Хауи.

Същото решение беше взето от разположения в Британска Колумбия Telus, които избират комбинация от Ericsson и Nokia за мрежата си. От компанията споделиха, че са вложили над 200 милиарда канадски долара от началото на века и имат намерението да инвестират допълнителни CA$40, специално за разполагането на 5G мрежата си. Както Bell, така и Telus използваха досега оборудване на Huawei.

Що се отнася до третия голям телекомуникационен доставчик, Rogers, от компанията обявиха още през януари, че ще използват услугите на Ericsson за 5G инфраструктурата си.

Решението на Bell и Telus на практика затваря пазарите на страните от алианса за сигурност, известен като Five Eyes, между САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия.

В началото на този месец, Великобритания, която имаше планове за ограничено използване на мрежовото оборудване на китайската компания, призова за създаването на „5G алианс“, насочен срещу Huawei. Що се отнася до последната страна от Five Eyes – Нова Зеландия – още през 2018 беше забранено на местния телеком Spark да доставя технология на Huawei. Също през 2018, Австралия забрани на ZTE и Huawei да вземат участие в изграждането на 5G мрежите на територията на държавата-континент.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари