На 28 юни 2017 година върховният съд на Канада със 7-2 гласа се произнесе по делото Google Inc. v. Equustek Solutions Inc., което бе много внимателно следено от защитниците на човешки права от целия свят, поне бе възможно възникването на твърде опасен прецедент. Така и стана.

Equustek Solutions е производител на промишлено мрежово оборудване, който се опитва да попречи на свой конкурент в недобросъвестното използване на търговската марка. Тази компания реши да съди Google с искането интернет гигантът да премахне от резултатите от търсенето препратките към стоките, които незаконно се продават с търговската марка на Equustek Solutions.

Съдът реши, че ищецът е прав и постанови Google да филтрира резултатите от търсенето не само в Канада, но и в целия свят. По този начин Канада се присъедини към държавите, които считат, че могат да вземат решения от името на целия свят.

Google представи своите аргументи. Според интернет гиганта и правозащитните организации, това решение е изключително опасен прецедент, заплашващ свободата на словото. Ако и други държави последват примера на Канада, то съдът в някой тотално неизвестен град точно по същия начин може да поиска търсачката да започне да филтрира резултатите за някой местен чиновник, при това за целия свят. Подобни юридически спорове и сега възникват в Европа, където е валиден законът „Правото да бъдеш забравен“ и съдиите искат търсачката да филтрира резултатите за целия свят.

Подобно нещо не си позволява дори и Китай. Китайската версия на Google е силно филтрирана и не се позволява показването на чувствителна за комунистическата партия информация. Но разбира се, това важи само за територията на Китай, а не в целия свят.

Но канадският Върховен съд реши, че доводите на Google, относно потенциалната заплаха на свободата на словото са „чисто теоретични“. Съдия Роузали Абелла (Rosalie Abella) се обоснова доста мъгляво: „Това не е разпореждане за премахването на изказвания, които на пръв поглед имат отношение към ценностите в свободата за изразяването на мнения. Това е разпореждане за деиндексирането на уеб-сайтове, нарушенията на които са признати чрез няколко съдебни разпореждания. Към днешен ден ние не казваме, че свободата за изразяването на мнения ще изисква опрощаването на незаконната продажба на стоки“.

Нарушенията от страна на конкурентите на Equustek Solutions са очевидни: незаконна продажба на стоки от името на друга компания. Въпросът е, дали канадският съд има право да решава как търсачката да постъпва в целия свят и важи ли неговата юрисдикция за всички държави на планетата?

Навярно под влияние на общественото мнение, съдът обясни, че това е временна съдебна забрана, а филтрирането на резултатите от търсенето в целия свят може да бъде отложено, докато не се реши въпроса за интелектуалната собственост. Но съдиите гласували против това решение, казаха, че временното решение е фикция, понеже Equustek Solutions ще се придържа към него и то ще стане постоянно.

Google реагира на решението на канадския съд и каза, че съдебното решение ще бъде внимателно изучено и след това ще бъдат обмислени следващите стъпки.

В същото време, много представители на IT индустрията изказаха опасения, че този прецедент може да породи нова вълна от интернет цензура в стила на паметния закон SOPA.

Всички държави в целия свят имат свои законодателства. В Германия законът е много твърд към изразяване на ненавист в Глобалната мрежа. В Тайланд е забранено богохулството. В някои държави е забранена нацистката символика. Глобална компания като Google трябва да се съобразява със всички особености във всяка държава. Но ако накарат Google в глобален мащаб да премахва някои от резултатите при търсенето в интернет, то последствията от тази международна цензура ще са съвсем непредсказуеми.

Въпреки че защитниците на авторски права и IT компаниите изразиха своите сериозни опасение по повод „Канадското решение“, някои организации го приветстваха. Това са различните собственици на авторски права. Music Canada например, официално заяви, че глобалната съдебна забрана, действаща в целия свят е „жизнено важно средство за борба с нелегалната онлайн дейност и за осигуряването на авторските права“.

Този и подобните съдебни процеси в САЩ, Канада и Европа показват неясния статут на юрисдикцията на съдилищата и разположението на държавните граници в интернет пространството.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
сопа за SOPA
сопа за SOPA

Google да си спрат търсачката за 24 часа в знак на протест и на тая съдийка ще ѝ се стори тесен света.

noname
noname

Ти представяш ли си какъв апокалипсис ще настане …