Учените от университета Ватерло, Канада, разработват квантов радар, който може да работи при много високи нива на фоновия шум.

Съвременните стелт самолети използват активни технологии, например излъчването на мощни шумови сигнали, които блокират работата на приемниците на класическите радари. Квантовият радар няма подобни проблеми.

Използва се нова технология, която канадските физици наричат „квантово осветяване“. В този случай за осветяване на пространството не се използва обикновена светлина, а светлина, съставена от заплетени на квантово ниво фотони. Когато състоянието на единия от заплетените фотони се промени, например при сблъсък с повърхността на стелт самолета, състоянието и на втория фотон се променя, независимо от разстоянието между тях.

Единият фотон от заплетената двойка се излъчва в наблюдаваното пространство, а вторият остава в специално конструирания фотонен капан. Радарната система анализира състоянието само на фотоните, запазили заплетеността с втория фотон. Фотоните, загубили заплетеността в резултат на влиянието на околната среда, се отхвърлят от системата. По този начин значително се повишава съотношението сигнал/шум.

Засега всичко е тествано само в лабораторни условия. За създаването на подходящ за военните квантов радар е необходим бърз и надежден източник на заплетени фотони. Това навярно ще стане съвсем скоро, понеже канадското министерство на отбраната финансира този интересен проект с $2,7 милиона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари