След като успешно работят за моралното разложение на обществото, демократите в САЩ насочиха вниманието си към технологичния бизнес. В опит за евтина популярност, сенаторката от щата Масачузетс Елизабет Уорън размаха юмрук към Facebook, Amazon, Google и Apple – същите компании, които иначе са съюзник на партията ѝ, когато става въпрос за налагане на „модерна“ политика и коректност в общественото пространство.

Елизабет Уорън е един от редица демократи, които търсят кандидатурата на партията за президентските избори през 2020 г. В блог пост, публикуван вчера, Уорън обяви предложение за разбиване на най-големите технологични компании в страната, включително Amazon, Apple, Facebook и Google. Планът на Уорън призовава за назначаване на регулатори, които ще бъдат натоварени със задачата да премахнат технологичните сливания, които „незаконно подкопават конкуренцията“.

Например, по предложение на Уорън, Facebook ще бъде принуден да се откаже от своите покупки на Instagram и WhatsApp. Google ще бъде принуден да даде на навигационната си програма Waze независимостта си заедно с Nest и Double click, а Amazon ще трябва да се откаже от Whole Foods и Zappos. За да се подобри сигурността на личните данни на потребителите, на дружествата няма да бъде разрешено да прехвърлят или споделят тези данни с фирми от трети страни. В момента някои фирми споделят тази информация с фирми от трети страни, за да им помогнат да продават целенасочена реклама.

Планът на Уорън ще да създаде две различни нива на технологични фирми. Една група ще включва компаниите, които печелят 25 милиарда долара или повече в световен мащаб. Наричани „платформи за общи услуги“, тези фирми няма да имат право да притежават онлайн пазар и да продават свои собствени продукти на него. Amazon Marketplace и тяхната марка AmazonBasic са пример за това. Уорън казва, че това ще позволи на по-малките компании да продават стоките си в Amazon, без да се налага да се сблъскват с конкуренцията от самата Amazon. Според това предложение, Google ще бъде принуден да изключи бизнеса си с търсенето от своята дейност.

Другата група ще се състои от компании, отчитащи глобални приходи под 25 милиарда долара годишно. Докато фирмите в тази група също биха се сблъскали с някои регулации, тези по-малки компании няма да се сблъскат със същите ограничения при продажбата на собствените си продукти през търговски сайтове, които притежават.

Планът също така ще позволи на държавните прокурори или на пострадалите потребители да предявят иск, когато дадена компания е нарушила новите правила. Всяка компания, за която е установено, че е нарушила тези правила, ще бъде принудена да плати глоба в размер на 5% от глобалните приходи на фирмата.

Уорън преди време стана за присмех, разигравайки етническата карта в опит да засили политическите си позиции, пишейки се за наследничка на индианско племе.

Уорън не е единственият кандидат на демократите, който иска да наложи повече регулации на технологичните фирми. Сенаторът от Върмонтър Бърни Сандс и сенаторът от Минесота Ейми Клобучар искат да озаптят технологични компании. Калифорнийската сенаторка Камала Харис, който иначе представлява фирми, намиращи се в щата, като Apple и Google, се фокусира върху горещата тема за неприкосновеността на личния живот на потребителите. Тя все още не е решила да ограничи влиянието, което технологичните гиганти упражняват.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
4 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
РадославsteffoСтанимирIvanfavr Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DragonSlayer
DragonSlayer

Статията ме спечели още с първото изречение.

Alien
Alien

Тук точно такива умници като теб и се връзват и ходят да гласуват и после се чудят кво става.

Калин
Калин

😀
Господин авторът напоследък използва трибуната не за информиране, а за изразяване на лично мнение по не особено приятен начин
😀

Радослав
Радослав

„След като успешно работят за моралното разложение на обществото“ – wow малко сме пристрастни още с първото изречение а ?????
Като гледам заглавието – страшно – като чето по навътре – хич не е зле! Автора освен ако не е собственик на някоя от тези много милиардни компний не виждам какво му пречи, че държавата в която опериат (предимно и най-вече) иска да си плащат данъците като другите нещастници които не могат да си позволят да се регистрират в офшорни зони и да наемат армия от адвокати и счетоводители за да ги изкарват на загуба всяка година!

DragonSlayer
DragonSlayer

Не ги научихте тези римски пълководци „компний“ и останалите, а?

Радослав
Радослав

Легендата разказва, че като няма какво умно да кажеш и търсиш правописни и пунктоационни грешки!

mmh
mmh

Малката мис Покахонтас съвсем психяса

Мирослав
Мирослав

Това ми прилича повече на „мокри сънища“ след климактериума.

Капитализъм
Капитализъм

Браво за статията! ????

пипи
пипи

Така стаа тя тая работа мдаа…

favr
favr

казвал съм и пак ще кажа… иво цеков-президент!!!

Ivan
Ivan

…Сенаторът от Върмонтър

Станимир
Станимир

„“След като успешно работят за моралното разложение на обществото, демократите в САЩ““ Цеков, републикански тръмпанаре, я малко по-малко общи знаменатели, че почвате да ми намирисвате на политическа шизофрения

Станимир
Станимир

Цеков , незнам кой ти дава да списваш такива кухи статии с внушения, но поне бъди коректен, иначе и в моя сайт не бих те взел да драскаш