Карантина и за криптовалутите или ще може ли биткойнът да стане новото злато след пандемията

Оригиналът е на Едуард Бърг, Forbes, който счита, че след кризата биткойнът ще придобие съвсем друга ценност

11
1481

Очевидно е, че светът значително ще се промени, след като пандемията приключи и епидемичните вълни в различните държави започнат да спадат. Тотално реформирано ще бъде здравеопазването, на държавните граници вече ще се гледа по друг начин, миграционните потоци ще се променят. Всичко това се дължи на глобалните промени в икономиката, която получи ужасен удар от един невидим враг и по законите на Природата би трябвало след кризата да се видоизмени в нещо по-силно.

Но ние няма да навлизаме в света на сложните материи, които се обсъждат от топ-икономистите. Ще се ограничим до един по-належащ проблем – какво ще бъде бъде бъдещето на биткойна след пандемията? Възможно ли е тази криптовалута, която днес е в плачевно състояние, да стане спасение от кризата? Нека да започнем с един парадокс, който засега не дава възможност на биткойна да стане пълноценно средство за съхранение на капитала.

Странната психологическа зависимост

Странно е, че цената на биткойна, който бе замислен да бъде алтернатива на фиатния долар, следва основните борсови индекси като дълго ремарке следващо бързо движещ се влекач. Ако влекачът малко кривне настрана, ремаркето може да отиде до средата на пътя.

Навярно всички помнят срива на фондовите борси през месец март тази година и последвалия крах на биткойна. Рязката промяна в цената на основната криптовалута, която последва движението на котировките S&P 500, DAX и NASDAQ, специалистите забелязаха още през 2015 година. По-късно списанието Journal of Internet Banking and Commerce публикува научно изследване, което потвърди тази зависимост.

Икономистите обясняват това явление с факта, че при рязък спад в борсовите индекси, трейдърите предпочитат фиатния кеш пред криптовалутата поради възможни проблеми със следващото закупуване на активи с биткойни. Това предубеждение не може да бъде пречупено от многобройните криптовалутни компании, борси и услуги, които перфектно се справят с недопускането на изброените дотук проблеми. Засега трейдърите са непреклонни и при първия признак за икономически спад напускат борсите по традиционния начин – сменят едни ценни книжа с други, но с печата на Федералния резерв на САЩ. Това е повече психология, отколкото необходимост, но така правят почти всички.

Някои експерти не са съвсем съгласни с очевидната корелация между биткойна и борсовите индекси, но тя съществува. По този начин криптовалутата остава несъстоятелно средство за запазване и съхранение на капитала след продажбата на каквито и да било активи. Но така бе преди пандемията. Но с новият коронавирус промени много неща.

COVID-19 променя правилата

В случая имаме уравнение с две променливи: доларът и биткойнът. И е ясно, че ако от едната страна на уравнението нещо спадне, то от другата страна нещо ще се увеличи.

Именно така се изказа водещият венчър и криптовалутен инвеститор Тим Драйпър относно бъдещето на американската валута. Той заяви, че пандемията, която срина фондовите пазари, може да стане ключов фактор за масова миграция към криптовалутите и смарт договорите. Според него, причината за тази миграция е американският начин за спасяване на икономиката – това става чрез вливане в големия бизнес на баснословната сума от $7 трилиона. И това не е пределът. Тим Драйпър е на мнение, че след вливането на тази сума доверието в американския долар ще бъде подкопано.

„Те възнамеряват да продължат да печатат пари, за да помогнат на икономиката дори и след като тя вече се е пооправила. Те възнамеряват да я удавят с купища пари и тези пари ще струват все по-малко, и по-малко, и по-малко“ – каза Драйпър.

На криптовалутния пазар, според естествените закони на еволюцията, ще се появяват все повече играчи с огромни ресурси, които могат да окажат голямо влияние на предпочитанията на инвеститорите. Но тяхното доверие към наличните пари вече клони към минимум. В създалата се от COVID-19 ситуация може да се вярва само на работещите полезни инвестиции, които оказват влияние на капитализацията и мащабирането на компаниите. Отминаха тези дни, когато доларите в банковата сметка бяха ключът към финансовата безопасност. Днес всеки вложен в поддръжката и капитализацията на дадена компания долар, след кризата и при правилно управление на съответната компания, ще поскъпне многократно. Но доларът в банковата сметка заради печатането на пари неизбежно ще поевтинее и ще загуби голяма част от стойността си. Като резултат от това наблюдаваме бурното развитие на различни онлайн услуги, предлагани от големите и сериозни компании, които предлагат все повече възможности без използването на фиатния долар.

Да напомним, че редица държави с помощта на биткойна диверсифицираха своите парични резерви, понеже се страхуват от срива на техните национални валути. Така например, Венецуела, Турция и други страни започнаха да използват криптовалути. Именно тогава цената на биткойна се покачи, въпреки борсовите котировки. Очакванията на икономистите са, че в условията на пандемия и икономическа криза Русия също да прибегне до частичното използване на цифрова валута. Ако това се случи, доверието към криптовалутите рязко ще нарасне. И колкото е по-голяма икономиката, която използва криптовалута, толкова по-голямо ще бъде това доверие.

Не можем да пропуснем и предстоящия халвинг: намаляване скоростта на добив на нови биткойни. Тази новина е неприятна за майнърите, но по-малкото количество нови монети ще покачи цената на биткойна, което ще зарадва инвеститорите.

 


Очаква се положителен тренд в развитието на биткойна и съответно, на неговото поскъпване. Но трябва внимателно да се следи корелацията между основната криптовалута и борсовите индекси. Колкото тази корелация е по-малка, толкова по-самостоятелни стават криптовалутите. Това положение на нещата може да се стабилизира с появата на още един „Черен лебед“. Той може да бъде във вид на поредната лоша новина за икономиката, но добра новина за биткойна. Напълно е възможно и други държави да погледнат с други очи към криптовалутите и да започнат да ги използват. А това ще покачи цената и доверието към цифровите валути.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари