Карта на небесната сфера в рентгеновия диапазон

1
1019

Астрономите публикуваха карта на небесната сфера в рентгеновия диапазон, съставено по данните, събрани за 22 месеца от специализирания детектор NICER, инсталиран на борда на МКС. Новата карта дава възможност по-добре да се разбере физиката на пулсарите и да се открият неизвестни засега космически източници на рентгеново излъчване.

Карта

Рентгеновият детектор NICER (Neutron star Interior Composition Explorer) бе инсталиран на външната повърхност на Международната Космическа Станция през 2017 година. Основаната цел на тази научна програма е определяне размерите на неутронните звезди-пулсари с точност до 5% и тяхното наблюдение в мекия рентгенов диапазон (от 0,2 до 12 килоелектронволта). Това е необходимо за изграждането на модел на вътрешната структура на пулсарите и за определяне формата на материята в техните ядра. Освен това, детекторът участва в програмата SEXTANT (NICER’s Station Explorer for X-ray Timing and Navigation Technology), в рамките на която се изгражда космически апарат, навигацията на който се базира на рентгеновите излъчвания на пулсарите. Учените понякога наричат тази система „Космическият GPS“.

Рентгеновата карта на цялата небесна сфера е създадена по данните, натрупани през първите 22 месеца работа. Дъгите са образувани от особеностите на сканиране на околното пространство и се събират в най-интересните за мисията обекти. Най-ярките източници на картата са рентгенови двойни системи, пулсари в остатъците на свръхнови и ядра на активни галактики.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари