Карта на Плутон в стил Google Earth

0
154

Всеки, който използва популярната онлайн-услуга Google Earth, вече може да разглежда и изследва планетата-джудже Плутон с помощта на картата, съставена по фотографиите, изпратени от космическия апарат New Horizons на американската космическа агенция NASA. Интерактивната карта дава предварителна представа за външния вид и повърхността на Плутон.

 

Картата е съставена от фотографиите, заснети с помощта на инструментите LORRI и Ralph, с които разполага New Horizons. Файлът, който е възможно да се разгледа с помощта на Google Earth, може да бъде изтеглен от специално предназначения за това сайт (pluto.jhuapl.edu). При получаване на нови данни, картата се обновява.

Последното обновяване на картата бе осъществено след последната публикувана от NASA информация и е актуална. Новата карта може да се окаже необходимият инструмент, с който да се разшифроват загадъчните светли и тъмни петна на повърхността на Плутон.

 

Една от най-тъмните области на повърхността на Плутон се нарича „Кит“. Тя е разположена близо до екватора и нейната дължина достига около 3 хиляди километра. До нея се намира най-ярката област на планетата-джудже, която според учените е съставена от замръзнали газове, най-вероятно метан, азот и въглероден окис.

Следващите фотографии на Плутон ще бъдат заснети на 14-ти юли и малко по-късно картата ще бъде обновена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари