Картографските услуги на бъдещето – HD-видео от орбита в реално време

0
20
Американската компания SkyBox публикува кратък видеоклип, който предлага нов поглед към статичните карти на Google, създадени на базата на спътникови снимки. За получаването на изображенията SkyBox използва собствени спътници. Планира се в бъдеще техният общ брой да достигне 24.

Компанията, основана от няколко аспиранти от Станфордския университет, е успяла да получи значително финансиране от различни фондове (около 100 милиона щатски долара), което ще бъде превеждано на няколко транша. Парите ще бъдат използвани за създаването на още малко спътници със специфична конструкция, предназначени за наблюдение на повърхността на Земята.

Началото вече бе поставено и в момента в орбита е първият от тях. До 2015-2016 година около Земята ще се появят още 13 апарата с тегло около 120 килограма.

Разбира се, съвсем не става дума за проекта Google Earth, а за възможностите, които още в обозримо бъдеще ще получат картографските услуги. Така например, ще бъде възможно наблюдението на повърхността на планетата в реално време и високо качество.

Целева група на проекта са не само корпорациите и различните правителствени организации, а и частните потребители. Според основателите на компанията, в бъдеще потребителят ще може да избира мястото и времето на заснемане, да наеме спътника с помощта на кредитната си карта и да получи съответните снимки или видео.

Моралният аспект на въпроса едва ли е на дневен ред, тъй като на всички е ясно до какво би могла да доведе възможността за безпрепятствено наблюдение на всички и всичко.

Спътникът SkySat-1

Размерите на спътниците ще бъдат 60 х 60 х 90 сантиметра, теглото им, както вече бе споменато и по-горе, ще бъде 120 килограма, а детайлизацията на изпращаните от тях изображения ще бъде до 90 сантиметра на пиксел.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари