Касперски: Личните ви данни в момента може да се търгуват за няколко долара или дори центове

0
860

Лични данни на хора могат да бъдат намерени за продажба в тъмната мрежа (Dark Web) на цени започващи от едва 50 цента. Това сочи ново проучване на Kaspersky.

То е направено, за да могат специалистите да добият представа доколко са се променили цените за различни видове информация в последните години. И разбира се, за да стане по-ясно как кибер престъпниците използват тази лична информация.

Сканирани са активни предложения в 10 международни Dark Net форуми и пазари. Става ясно, че достъпът до лични данни започва от буквално шепа центове за лична карта или нещо друго, в зависимост от качеството на детайлите и вида данни.

Например, карта или документ с пълно име, номер на застраховка, осигурителен номер, имейл адрес, телефонен номер и дата на раждане се търгуват за $10 на човек. Сканирани паспорти са налични на цена между $6 и $15, в зависимост от страната на издаване, качеството на сканирането и дали копието включва целия паспорт или само няколко страници.

При информацията за банкови карти и достъп до банкиране цените започват около $6. Те остават непроменени в последното десетилетие

В последно време обаче се появяват и нови типове информация. Например лично медицинско досие се продава на цени от $1 до $30. Акаунти в PayPal струват от $50 до $500, а селфита с лични документи (за верификация на различни платформи) струват между $40 и $60.

От Касперски са анализирали и последствията от доксинг (doxing)

Това е форма на кибер тормоз, при която дадено лице или организация разкрива публично лична информация за даден човек. Целта е то да бъде изложено или наранено по някакъв начин.

В тези случаи се търси информация, която включва лични снимки и кореспонденция, медицинска и финансова информация, физически адрес, детайли за работното място. Според Касперски, най-често жертви на доксинг стават журналисти, адвокати, активисти и полицаи.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари