Качеството на новата macOS Catalina е по-зле от това на Windows Vista

31
5593

В началото на месец октомври излезе новата macOS с име Catalina (10.15), като самото обновяване създаде редица технически проблеми и предизвика вълна от критика от страна на потребителите и разработчиците. Стигна се дотам, че повечето разработчици започнаха да сравняват качеството на macOS Catalina с това на Windows Vista – една от най-неудачните операционни системи в историята на Microsoft и да наричат новата ОС на Apple с името macOS 10.15 Vista. 

Това е първото обновяване, в което Apple се отказа от поддръжката на 32-битовите приложения, което се налага, понеже според плъзналите слухове, корпорацията от Купертино възнамерява да се откаже от процесорите на Intel. Но тази промяна създаде всевъзможни проблеми на потребителите на малки приложения, плъгини и друг софтуер, който отдавна не е обновяван или е разработен от вече несъществуваща компания. Това далеч не е всичко – появиха се и огромен брой други проблеми с Catalina, като например несъвместимост със софтуера на Adobe, редица предупреждения за безопасността на системата и други подобни.

Впрочем, всичките тези проблеми не бяха чак толкова неочаквани, а някои специалисти дори не ги считат за неочаквани, а съвсем очаквани явления.

Прекратяване поддръжката на 32-битовите приложения

Apple още преди година и половина обяви, че поддръжката на 32-битовите приложения ще бъде прекратена и тогава потребителите на macOS High Sierra започнаха да получават предупреждения, че 32-битовият софтуер „не се поддържа“.

Приложенията продължиха да работят, но при презентацията на ОС Catalina по време на събитието WWDC през месец юни тази година Apple официално обяви, че окончателно спира тяхната поддръжка. Както се и предполагаше, след обновяването на операционната система, 32-битовите приложения спряха да се стартират.

Само че възникнаха редица сериозни проблеми, които за много разработчици и потребители станаха неприятна изненада. Така например, по-старите версии на програмите на Adobe, като например Photoshop, в които се използват 32-битови компоненти за инсталиране и проверка на лиценза, спряха да работят след обновяването. Дори и деинсталаторът на Adobe престана да работи след инсталирането на Catalina, понеже той също използва 32-битови компоненти.

Adobe препоръчва да не се инсталира обновяването до Catalina, ако се използват стари версии на Photoshop или Lightroom, създадени преди излизането на Creative Cloud. Компанията допълва, че ако възнамерявате да инсталирате Catalina, по добре е да махнете стария софтуер, понеже след това неговото деинсталиране е доста трудно.

От другите програми, попаднали в този капан може да споменем по-старите версии на Microsoft Office, многобройните вече остарели приложения за Mac, като например GarageBand, както и тези с приключил срок на поддръжката – например iPhoto. Има и много 32-битови игри, но няма никакъв шанс за тяхното спасяване след прехода към Catalina.

Популярният блогър Стив Мозър състави списък с 235 приложения, които не се поддържат от операционната система Catalina. Сред тях са:

 • Transmit 4.1.7
 • 1Password 2.12.2
 • iStats Menu 2.9
 • Box Sync 4.0
 • QuickBooks 2015
 • SugarSync 1.0
 • Default Folder X 4.3.10
 • VMWare Fusion 3.1.4
 • Creative Cloud 1.1.0.592
 • Parallels 2.5
 • редица антивирусни програми

Проблемите с несъвместимостта на Photoshop

Но проблемите не засегнаха само 32-битовите приложения. Поради многото бъгове и несъвместимости, дори новите версии на Photoshop, инсталирани и управлявани с помощта на Creative Cloud, имат проблеми с имената на файловете, проблеми с допълнителните модули и визуализацията на видео. В страницата за техническа поддръжка на Apple се обяснява, че в новата версия на macOS няма да работят дроплетите, ExtendScript Toolkit и Lens Profile Creator. Сега Adobe вече започна работа по решаването на тези проблеми.

Друг неприятен момент е, че ако при експортирането на файл се избере Render Video, то процесът започва, но никога не свършва.

Край на стария iTunes

Тъй като Catalina официално постави края на iTunes като автономно приложение, външните програми, които използваха iTunes като хранилище на музикални файлове и функции, също се сблъскаха със сериозни проблеми. Това оказа влияние преди всичко на диджейските програми, като например Rekordbox и Traktor, които предлагаха възможност за синхронизация на XML файловете, създадени от iTunes. След обновяването се нарушава връзката между софтуера и диджейските музикални библиотеки, което е от решаващо значение при изпълнения в реално време. На хората, които зависят от този софтуер, самата Apple не препоръчва обновяването до Catalina.

Подготовката за обновяването

Apple доколкото е могла се е опитала да намали главоболието на потребителите и да предупреди за възможните несъвместимости. Преди Catalina да зареди по време на заключителния етап на инсталирането на новата ОС, може да се стартира Spotlight и там да се избере информацията за системата. Оттам трябва да се скролне надолу до „Софтуер“ и да се кликне върху „Остарял софтуер“ (Legacy Software). В горната част на програмния прозорец е изброен софтуерът, който ще престане да работи след инсталирането на Catalina.

Навярно всеки по-активен потребител на Mac със сигурност ще открие няколко програми, които ще престанат да работят. Това могат да бъдат някаква по-стара версия на Microsoft Office, 32-нитовият лаунчър Steam, старите програми на Adobe още преди Creative Cloud, много игри и т.н.

Популярният Дитер Бон от The Verge в статията си „Не трябва веднага да обновявате своята операционна система“ отбелязва, че много потребители и особено феновете на Apple са били приспани от своето самодоволство по отношение на обновяванията на софтуера, понеже мобилните устройства продължават да си работят стабилно и след излизането на различните обновявания. Той казва, че iOS винаги е била решение с нисък риск. Дори да бъдат забелязани някакви грешки, те бързо се оправят, а на фона на удобството на новите функции дребните недоглеждания не се забелязват.

Дитер ни напомня, че при Mac ситуацията е съвсем друга. Това е много по-отворена платформа, която носи потенциално много по-голям риск при възникване на програмна грешка или проблеми с несъвместимостта.

„Ако зависите от своя Mac и по-точно, ако работата ви зависи от вашия Mac, не инсталирайте това обновяване още в първия ден от неговото излизане. Вашата реална работа може остане под въпрос и да нямата с какво да преживявате“ – пише Бон. „Най-добре е да се изчака и са се види как ще потръгнат нещата, какво ще кажат другите хора и дали няма да излезе нов ъпдейт“.

Откъде ни е познато това? Правилно – тази логика е същата като при много от версиите на операционната система Windows. Опитните потребители не съветват инсталирането на нова версия на Windows, докато не излезе първият Сървис Пак – тоест, първото кумулативно обновяване, което оправя забелязаните проблеми и добавя нови функции.

Ако Mac потребителят желае да постъпи по същия начин, той трябва да отиде в настройките, да кликне върху „Обновяване на софтуера“ и да изключи флага „Автоматично обновяване на Mac“. Това гарантира, че компютърът няма да се опита незабелязано да инсталира обновяването. Този флаг е включен по подразбиране и трябва да се изключи, за да се избегне принудителното инсталиране на Catalina.

Намаляло е качеството на софтуера на Apple

Още от 2015 година разработчиците и различните компютърни специалисти започнаха да изразяват безпокойството си относно намалялото качество на софтуера на Apple. Това недоволство стигна до мениджмънта на корпорацията и и през 2018 година се появиха съобщения, че компанията се е съсредоточила върху подобряване качеството на своя софтуер.

Но ако съдим по macOS Catalina, по всичко личи, че Apple не е успяла да приложи тези планове в реалността.

По принцип, с всяко излизане на обновяване, винаги има недоволни. Към днешен ден в официалните форуми на Apple има тонове жалби от потребителите, инсталирали ъпдейта до macOS Catalina. Те споделят своите проблеми и критикуват проверката на качеството и методите за тестване на Apple.

В Hacker News някои разработчици използват по-груб тон.

„Аз наистина съм учуден, че те наистина представиха това обновяване, което е в ужасно състояние“.

Друг програмист споделя:

„Тази година всичките им операционни системи са препълнени с бъгове. iOS 13.0 бе толкова лоша, че само след пет дни пуснаха версия 13.1, но дори и това не помогна“.

Някои потребите са още по-резки в изказването си в своя Twitter акаунт и директно наричат новата ОС „пълен боклук“.

Немалко анонимни служители на Apple твърдят, че в компанията цари пълен бардак, няма взаимодействие между отделите, а организацията на работата е много лоша.

Но като цяло мнението на разработчиците и програмистите се свежда до това, че проблемите с качеството на софтуера започват още от iOS 7, когато софтуерното направление е поето от Крейг Федериги (Craig Federighi). Преломни моменти са iOS 8, 11 и особено iOS 13 – първия път, когато тази ОС не успя да излезе заедно с iPhone. А някои анализатори са на мнение, че всичко това може да е свързано с ръста на мащабите на корпорацията, с което се усложнява нейното управление, но е явно, че разработването се върши на ръба, колкото да има нова версия, нищо че както виждаме, тя е твърде рискова.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
15 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
hood
hood

Аз като приказвам – говоря 😉 Качете си ъпдейти, каяете си…

Георги
Георги

Инсталирал съм го и познай.. за твое най-голямо нещастие нямам никакви проблеми хаха

hood
hood

И как разбра? Изпробва всяко апп, направи сумати тестове? И, по-важният въпрос, като го инсталира какво стана? С какво компът ти се „подобри“ отколкото без ъпдейта?

Георги
Георги

Не съм изпробвал всеки ап на пазара понеже не смятам че е необходимо смисъл не ми плащат да съм тестер хахах Само Utorrent спря да работи, защото иска ъпдейт. Това е

Dave
Dave

И на какво го инсталира по точно? На въображаемия си макбук ли? Едвали има идиот който бил пари за това чудо. Аз поне не съм виждал.

Тодор Живков
Тодор Живков

Хапълскити зомбита да ни са оплакват!

Калин
Калин

Социалните мрежи избухнаха …. 😀 😀 😀
До такова ниво го докарахте.

Драснете сега и за „проблемите“ в Windows, коитo също никой не е виждал, освен шепа туийтърчета 😀

Micr0World
Micr0World

Относно Windows обикноведния потребител няма как да види проблемите а тия туийтърчета просто се ровят в доста напълно бесполезни приложения който след ъпдейтите спряха да работят прявялно

dsaa
dsaa

В интерес на истината, ако ползваш уиндоус за работа, си излизат доста бъгове. Нормалният потребител вероятно няма да ги забележи никога. И все пак – програма без бъгове няма.

Наскоро реших да сменя от 1809 до 1903 и ми искаше първо да си деинсталирам VMware-a, който бе спрян, а всички процеси, свързани с него, бяха затворени/“убити“. С последните бъгове, аз нямах старт лента цяла седмица, докато другите в офиса имаха. При положение, че 95% от компите в света са с уиндоус, бъговете се виждат при далеч повече хора от „шепа“ туйтъри.

Шоки
Шоки

Apple продукт = Over-priced боклук.
MS продукт = боклук
Само пълен балък може да си купи от тези боклуци, пък някои го взели и за работен компютър.
Хората обясняваха, че ги стрижат и им предлагат посредствени продукти за много пари ама кой да слуша.

hood
hood

Срам ме е, ама е истина. Боклук купих – не го ползвам (100 паунда за лиценз). Оскъпен боклук (над 4800лв) – за фотошоп. Тотал – и двата боклука струват 5 бона. Машината, която ми работи безпроблемно и ползвам ежедневно, е от 2009г. за 500лв (сега 50).

мдам
мдам

Странно… ползвам 10.15 от първият ден като излезе – проблеми нямам никакви. „Прекратяване поддръжката на 32-битовите приложения“ – това беше обявено, че ще се случи по мои спомени през далечната 2014-а. Никаква драма! „B cтpaницaтa зa тexничecĸa пoддpъжĸa нa Аррlе ce oбяcнявa, чe в нoвaтa вepcия нa mасОЅ нямa дa paбoтят дpoплeтитe, ЕхtеndЅсrірt Тооlkіt и Lеnѕ Рrоfіlе Сrеаtоr. Ceгa Аdоbе вeчe зaпoчнa paбoтa пo peшaвaнeтo нa тeзи пpoблeми.“ Къде тук е драмата? Това си е проблем на Adobe. А относно „несъвместимостта“ с Photoshop – ако ползвателите на лицензен Adobe CC би трябвало да са получили (и то не веднъж, а… Виж още »

Мустанг
Мустанг

При мен единствено не успя да свали инсталатора на 2-3 пъти. Накрая се инсталира. Други проблеми не съм имал. Сега излезе и първия ъпдейт.

U4en
U4en

не, бе! вие не я използвате както трябва

Няма проблем...
Няма проблем...

Какъв е проблема ? Тези които си работят с Мак , ще се съобразят с „нововъведенията“ и ще продължат да си работят с Мак …… По същия начин както и тези които работят с Уиндоус се съобразяват с „проблемите“ във новите версии и продължават да си работят . Единствено, врясъци надават тези които отдавна се канят да сменят своята ОС но не им достига смелост или воля и затова се надъхват един друг като взаимно се оплакват от всяка следваща версия… и колко им е неудобна … и колко ги дразни … и колко е тъпа… Вместо тихо и кротко… Виж още »

115
115

Че какво и е на Виста-та? Супер си беше навремето.

Трол
Трол

Така е! Всички се уплашиха от по-големите изисквания и реално искаха да я карата на компютри които са били правени за XP! Никой не мрънка когато излезе XP, който излезе само само 3 години след 98 и на компютър от 1999 година не искаше да работи като хората! Какво остава за Виста която излезе 5 години след XP!

hood
hood

Ех, съдба.. Орисията ни е такава.. Боклуци, боклуци маскирани под гръмкото „updates“. Отварям сайт за новини и чета за дупка в sudo. Пускам ъпдейт и хоп:
Packages (3) manjaro-hello-0.6.2-2 manjaro-release-18.1.1-1 sudo-1.8.28-0
Докато излязла, вече и запушена и предоставена ми като ъпдейт. Кратко, ясно, ако искам. Пък на Мак-а и Уин-а ако някое знае какво, как, защо и дали да инсталира с „updates“ (ежемесечни или по-рядко), ще може да работи като професионален гадател.

pix3l
pix3l

Ми то си пише какво и защо – видиш, че се е ъпдейтнал и четеш, ако искаш. Няма нужда, като на някой идиот, да му казваш да ъпдейтва. А самият ъпдейт е приключил преди да си изпушил цигарата. 😁

•••••
•••••

Аз се чудя как ще си купиш Mac, ще качиш Catalina и ще стоиш на някакъв праисторически Photoshop отпреди CC. Несериозно е. Лиценза не е чак толкова скъп ако разчиташ на софтуера да ти вади хляба. Във всеки друг случай може да си свалиш кракнати версии. Почти е еднакъв процеса при MacOS и Windows.
За DJ-ските проблеми не знам как стоят нещата, но и аз не харесвам, че разделиха ITunes на отделни приложения. Иначе относно ъпдейта до момента не съм имал проблем с неработещ софтуер.