Квантовите облачни услуги на Microsoft вече са публични

0
339

Услугата на Microsoft Azure Quantum стана обществено достъпна в понеделник, като донесе коренно различни изчислителни предложения за изчислителни технологии във втората по големина облачна услуга в света.

Azure Quantum включва квантови компютри, произведени от Honeywell и IonQ. Тези машини използват дизайн, наречен йонен капан, който използва електрически заредени атоми като кубити – основният елемент, използван в квантовите компютри за съхранение и обработка на информация. Microsoft планира да добави още един дизайн на Quantum Circuits, чиито кубити да бъдат преохладени електрически вериги.

Microsoft в крайна сметка ще добави свои собствени квантови компютри, произведени в собствените си производствени центрове, към услугата. Подходът на компанията, наречен топологичен кубит, обещава кубити, които са по-стабилни от тези, използвани в съперничещи проекти и са проектирани така, че да позволят на квантовите изчисления да работят по-дълго. За разлика от конкурентните производители на квантови компютри, от Microsoft все още не са демонстрирали тази технология.

Откриването на Azure Quantum бележи последната стъпка в комерсиализацията на квантовите изчисления, която обещава да се справи с проблеми, които са извън обсега на конвенционалните машини, използвани досега. BMW, Airbus и Roche са сред компаниите, които изпробват квантови компютри, въпреки че ще трябва да минат години, преди те да станат практични за изследователски проекти.

„Нуждаем се от голям, мащабируем, надежден квантов компютър“, каза Криста Своре, генерален мениджър на Microsoft Quantum.

И все пак някои търговски приложения са в процес на тестване.

BMW вижда колко добре квантовите изчисления могат да намерят комбинация с доставчиците на авточасти и да помогнат за изчисляване на оптималното разположение на станциите за зареждане на електрически превозни средства. Квантовите изчисления обещават решение на проблеми в области като молекулярното инженерство, като проектирани на нови химични процеси, лекарства и материали. Svore се надява, че квантовите изчисления могат да намерят по-ефективен метод за намаляване на въглеродните емисии и улавяне и преобразуване на вече отделените в атмосферата такива, като Microsoft също има надежди в сферата на този тип технологии, които могат да ускорят борбата с изменението на климата.

Microsoft също работи върху чип за контролер, наречен Gooseberry, с който да управлява хиляди кубити, което технологично постижение би било важна стъпка за миниатюризацията. Днешните машини използват само няколко десетки кубита, но ще им трябват милиони такива, за да се справят с реалните предизвикателства, за които са предвидени квантовите изчисления. Intel разполага с конкуриращ се чип за квантов контролер, наречен Horse Ridge.

Azure не е единствената квантова услуга, базирана на облак. Amazon, чиято платформа Amazon Web Services е лидер в облачните технологии в света, управлява Braket. Google, която управлява платформата Google Cloud, също притежава и Q Network. Усилията в тази област са от решаващо значение за развитието на квантовите изчисления, тъй като малко компании разполагат с достатъчно опит, хардуер или бюджет, за да управляват сами квантови компютри.

3.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари