IBM успя да създаде точния модел на субатомните компоненти на берилиевия хидрид (BeH2) – най-сложната молекула, за която е изграден точен модел.

Основната задача на молекулярното моделиране е намирането на основното състояние на всички съставящи на молекулата в нейната най-стабилна конфигурация. Това не изглежда особено сложно за една молекула с три атома, но за да се моделира основното състояние на молекулата е необходимо да се състави моделът на взаимодействие на всеки електрон на всеки атом с всички останали атомни ядра, включително и квантовите ефекти. С увеличаване размера на молекулата, съставянето на подобен модел се усложнява експоненциално.

Съвременните суперкомпютри са в състояние да моделират BeH2 и някои други несложни молекули, но изчисляването на квантовите взаимодействия на всеки нов електрон в молекулните връзки, не им е по силите. Но квантовите компютри могат да решават подобни задачи.

IBM създаде нов алгоритъм за моделиране основното състояние на BeH2 и други молекули с три атома, като например литиевия хидрид, с помощта на квантовия компютър IBM Q с осем кубита. Алгоритъмът е мащабируем и в най-близко бъдеще ще могат да се моделират структурите на молекули с по-големи размери.

Тази задача е важна, понеже моделите от този тип дават възможност да се прогнозира поведението и свойствата на съвсем нови химически вещества, използвани в лекарствата, акумулаторните батерии и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари