КЗК глоби с близо 50 хил. лв. “Лаптоп.Бг” заради съдържание в личен видеоблог

44
7924
Скрийншот от видео на Димитър Кожухаров в YouTube.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 47 265 лв. за нелоялна конкуренция на компанията за онлайн продажба на техника “Лаптоп.БГ”. Сумата представлява 0.5% от нетните приходи от продажби на дружеството съобщава capital.bg.

Преписката е образувана по искане на компания “Голдън грийн стоун груп”, която управлява онлайн магазина за компютърна техника evarna.com. Глобата е наложена заради видео на блогър в платформата YouTube, което според жалбоподателя уронва авторитета на компнията, като в същото време рекламира продуктите на “Лаптоп.БГ”.

Казусът е прецедент за българския пазар и поставя въпроса за това кой носи отговорност при комуникацията чрез партньорства с блогъри, влогъри или лидери на мнение и доколко те могат да изразяват личната си позиция в публикациите.

Причината за глобата

Става въпрос за видео на блогъра Димитър Кожухаров в гейминг канала му Noobclever Gaming в YouTube с близо 39 хил. последователи. Във въпросното видео, публикувано в началото на годината, Кожухаров коментира спецификите на частите на професионален компютър за игри от сайта evarna.com, които според него не предоставят достатъчно и коректна информация, наричайки още фирмата измамна. В продължение на близо 12 минути той сравнява параметрите и цените на частите на комютъра от evarna.com с тези на други марки в различни платформи за електронна търговия. Накрая на видеото, гледано близо 20 хил. пъти, демонстрира на потребителите как би изглеждал подобен компютър със същите части, поръчани от сайта desktop.bg, който е собственост на “Лаптоп.БГ”.

Това не е и единственото споменаване на desktop.bg от гейминг блогъра. Често в своите видеа Кожухаров споменава или показва рекламен кадър на сайта на “Лаптоп.БГ” и по-конкретно на продуктите им G:RIGS, които могат да бъдат закупени с отстъпка, ако потребителите въведат промокод с името на YouTube канала му.

Според жалбоподателя “Голдън грийн стоун груп” блогърът е извършил сравнителна реклама в полза на desktop.bg, уронвайки авторитета на evarna.com и умишлено, насочвайки поребителите към покупката на рекламираните продукти G:RIGS.

Ответната реакция

В становището на “Лаптоп.БГ” пред КЗК се посочва, че фирмата няма договорни отношения с блогъра за рекламни услуги, нито контрол или отношение към съдържанието, което той публикува в личния си канал в YouTube. От компанията пишат още, че единствената им връзка с Димитър Кожухаров е, че той е сред няколкото стриймъра, в чиито канали в YouTube се промотира възможността техните последователи да пазаруват с отстъпка продукти от desktop.bg чрез промоционален код. Ползата за съответните стриймъри е също да получат отстъпка от цената на продуктите, които биха закупили от “Лаптоп.БГ”.

Видеоблогът в YouTube на Димитър Кожухаров с псевдоним Noobclever е създаден в края на 2014 г., като в него той представя и коментира основно компютърни игри и по-рядко професионална компютърна техника. Той е и професионален геймър в специализираната платформа за стрийминг на електронни спортове Twitch, собственост на Amazon. Тя популяризира играенето на игри и позволява да достигнат и до хора извън гейминг обществото.

Макар да няма договорни отношения между Димитър Кожухаров и “Лаптоп.БГ”, глобата от КЗК в размер на близо 50 хил. лв. е наложена заради липсата на намеса и предотвратяването на негативно влияние върху репутацията на конкурентна фирма от страна на компанията след публикуването на видеото. От “Лаптоп.БГ” коментираха пред “Капитал”, че ще обжалват решението в предвидения законов срок от 14 дни.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

44 коментара за "КЗК глоби с близо 50 хил. лв. “Лаптоп.Бг” заради съдържание в личен видеоблог"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz