Градски чиновници извадиха пишещите машини след страховита атака.

Малката община на Матануска-Сустина, предградие на Анкъридж, Аляска е станала обект на сериозна целенасочена атака, която е извадила от строя 500 от Windows компютрите им и 120 от 150-те сървъра към местната администрация. Всички те били заразени с криптовирус, заключвайки имейл системите, мрежовата система, както и бекъп системите, подготвени за възстановяване на данните в случай на инцидент. В резултат от инцидента, много услуги, предоставяни от местните власти били недостъпни за гражданите на малката община – дори и системите, отговарящи за вход с електронните карти в сградата на градската управа били криптирани, макар че вратите продължили да функционират.

„Това е много добре прикрита, много добре организирана атака“, споделя Ерик Уот, отговарящ за IT структурата на общината, цитиран от Statescoop. Той присъства на специално свикана по случая прес-конференция, на която присъствали представители на ФБР, както и на съседната община Валдез, които също били обект на сходна атака.

„Междувременно, много от правителствените функции в Мат-Су, както някои 160 000-те жители на предградието го наричат, са били извършвани с антично оборудване, като служителите са върнали от складовете старите пишещи машини и са вписвали взиманите от библиотеката книги и приемани такси на ръка“, пише медията, цитирайки PR директора на Матануска-Сустина.

Властите предполагат, че атаката е стартирала с доставянето на фишинг писмо, а самата тя е включвала освен доставянето на рансъмуер, троянски кон и компонент, активиращ зловредната дейност на програмата на определена дата. Специалистите предполагат, че самата атака най-вероятно е била проведена още през май, като зловредната програма е изчаквала активирането си.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
11 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
Калин155GSheepКомпотIm3 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Deepin Linux
Deepin Linux

Аз се изморих да повтарям, че само олигофрен би инсталирал Уиндоус , и то за масово ползване в общини и т.н.Сега да дрънкат по пишУщите машини да им дойде акъла.

Баба Ти Янка
Баба Ти Янка

Улигофрен си ти. Вземи малко да видиш да разбереш кое как работи и защо не винаги уникса е добра опция… аман от пишман ИТ специалисти.

Deepin Linux
Deepin Linux

Ти си май от тия с пишУщите машинки? хаха беги да не ти дърпам ушите

Америка
Америка

Асоциал

Калин
Калин

В Мюнхен се опитаха да минат на Линукс и се отказаха: – „Users were unhappy and software essential for the public sector is mostly only available for Windows,“ she said. – She estimated about half of the 800 or so total programs needed don’t run on Linux and „many others need a lot of effort and workarounds“. – „in the past 15 years, much of our efforts were put into becoming independent from Microsoft,“ including spending „a lot of money looking for workarounds“ but „those efforts eventually failed.“ – „Munich had huge difficulties in communicating with other authorities, communities and… Виж още »

Deepin Linux
Deepin Linux

Ами как няма да са „unhappy“ като цял живот са ползвали Уин бозата и са свикнали.Освен това много зависи каква е графичната среда на въпросният Линукс,защото аз мога да ви гарантирам,че ако им боднат един Deepin десктоп всички ще станат „happy“. 🙂

Калин
Калин

Убягват ти другите подробности, които са по-фрапиращите. 😀

Sheep
Sheep

Не се прави на ударен, ясна е работата – новия кмет на Мюнхен, ортак на М$, прибра подкуп и изведнъж Линукс стана негоден. То и овцете го знаят това.

Калин
Калин

Sheepin Linux, ти ли си?
Сменил си си кожата?
И новият кмент на Мюнхен така прецакал Линукс, щот е масон и рептил. Това го знае всяка Sheepin.

RRR
RRR

Те да си работя на windows, лошо няма, но защо нямат linux съвръри, където да си правят архиви? Малоумни американци.

Петър
Петър

Малка община в предградие… с 500 компютъра и 150 сървъра!
Звучи като софтуерна фирма. Какво ли имат в големите общини?

Im3
Im3

са вписвали взиманите от библиотеката книги на ръка

цецо апартамента защитава бб тигъра че опитал да си върне книгата за винету ама компота не работил.

Компот
Компот

Копат криптовалути..

155G
155G

Еми и ти да си доставчика на ИТ
и
ти ще нахакаш 650 машини.

Трябва да се избиват подкупи – кмета иска $
общинският съвет иска $,
сенатора иска помощ за партията,
държавата иска данъци,

Труден е капитализма – спускане с много препядствия .