Градски чиновници извадиха пишещите машини след страховита атака.

Малката община на Матануска-Сустина, предградие на Анкъридж, Аляска е станала обект на сериозна целенасочена атака, която е извадила от строя 500 от Windows компютрите им и 120 от 150-те сървъра към местната администрация. Всички те били заразени с криптовирус, заключвайки имейл системите, мрежовата система, както и бекъп системите, подготвени за възстановяване на данните в случай на инцидент. В резултат от инцидента, много услуги, предоставяни от местните власти били недостъпни за гражданите на малката община – дори и системите, отговарящи за вход с електронните карти в сградата на градската управа били криптирани, макар че вратите продължили да функционират.

„Това е много добре прикрита, много добре организирана атака“, споделя Ерик Уот, отговарящ за IT структурата на общината, цитиран от Statescoop. Той присъства на специално свикана по случая прес-конференция, на която присъствали представители на ФБР, както и на съседната община Валдез, които също били обект на сходна атака.

„Междувременно, много от правителствените функции в Мат-Су, както някои 160 000-те жители на предградието го наричат, са били извършвани с антично оборудване, като служителите са върнали от складовете старите пишещи машини и са вписвали взиманите от библиотеката книги и приемани такси на ръка“, пише медията, цитирайки PR директора на Матануска-Сустина.

Властите предполагат, че атаката е стартирала с доставянето на фишинг писмо, а самата тя е включвала освен доставянето на рансъмуер, троянски кон и компонент, активиращ зловредната дейност на програмата на определена дата. Специалистите предполагат, че самата атака най-вероятно е била проведена още през май, като зловредната програма е изчаквала активирането си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари