Киберпрестъпленията във Великобритания надхвърлиха традиционните

1
14


Миналата седмица британската Агенция за борба с киберпрестъпленията (National Crime Agency, NCA) публикува своя годишен доклад за оценка на сцената на киберпрестъпността за изминалата година, от който става ясно, че ако сте във Великобритания има по-голям шанс да станете жертва на онлайн престъплеение, отколкото на физическо посегателство. Това поне сочат сухите цифри, според които онлайн престъпленията съставляват 53% от всички извършени криминални деяния за миналата година.

Общо 2.46 милиона инцидента са регистрираните за 2015, като жертвите в тях 2.11 милиона човека, което говори за висока успеваемост на атаките, както и за сериозния им мащаб на Острова.

Докладът бива издаван от Британското статистическо бюро съвместно с NCA от 2015г.

Огромен проблем за Агенцията е, че немалко от инцидентите въобще не биват докладвани от засегнатите страни и това е допълнителна пречка за борбата с тях.

 „Това разминаване (между броя на регистрираните от службите и докладваните от жертвите – б.а.) в пречи на правоохранителните органи да разберат оперативните методи на киберпрестъпниците и съответно как най-ефективно да се борим с тях“, се заявява в документа (pdf).

Използването на компютърни устройства за престъпни цели (17%) и кражбата с помощта на киберсистеми (36%) съставляват основната част от престъпленията. Тук влизат и незаконни методи като DDoS атаките и доставянето на рансъмуер, които бележат най-сериозен ръст. Той до голяма степен се дължи на достъпността на готови инструменти за извършването на този род атаки. Сериозна заплаха представляват чужди киберпрестъпни групи, атакуващи успешно британски граждани и бизнес организации.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
sk23 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sk23
sk23

https://www.kaldata.com/IT-Новини/Спрете-да-ползвате-сложни-пароли-съвет-105129.html