3.2 C
София

Киберпрестъпленията във Великобритания надхвърлиха традиционните

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Миналата седмица британската Агенция за борба с киберпрестъпленията (National Crime Agency, NCA) публикува своя годишен доклад за оценка на сцената на киберпрестъпността за изминалата година, от който става ясно, че ако сте във Великобритания има по-голям шанс да станете жертва на онлайн престъплеение, отколкото на физическо посегателство. Това поне сочат сухите цифри, според които онлайн престъпленията съставляват 53% от всички извършени криминални деяния за миналата година.

Общо 2.46 милиона инцидента са регистрираните за 2015, като жертвите в тях 2.11 милиона човека, което говори за висока успеваемост на атаките, както и за сериозния им мащаб на Острова.

Докладът бива издаван от Британското статистическо бюро съвместно с NCA от 2015г.

Огромен проблем за Агенцията е, че немалко от инцидентите въобще не биват докладвани от засегнатите страни и това е допълнителна пречка за борбата с тях.

 „Това разминаване (между броя на регистрираните от службите и докладваните от жертвите – б.а.) в пречи на правоохранителните органи да разберат оперативните методи на киберпрестъпниците и съответно как най-ефективно да се борим с тях“, се заявява в документа (pdf).

Използването на компютърни устройства за престъпни цели (17%) и кражбата с помощта на киберсистеми (36%) съставляват основната част от престъпленията. Тук влизат и незаконни методи като DDoS атаките и доставянето на рансъмуер, които бележат най-сериозен ръст. Той до голяма степен се дължи на достъпността на готови инструменти за извършването на този род атаки. Сериозна заплаха представляват чужди киберпрестъпни групи, атакуващи успешно британски граждани и бизнес организации.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини