fbpx
29.8 C
София

Киберпрестъпленията в Европа се превръщат в по-голяма заплаха от традиционната престъпност

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Киберпрестъпността
се установява като константна заплаха през новия век, а заплахите се множат с главоломна бързина. Това става ясно от специален доклад на Европол.

Според 2016 Internet Organised Crime Threat Index, нивата на киберпрестъпност в някои страни от ЕС са толкова високи, че надвишават традиционната престъпност.  Коментирайки това положение, Роб Уейнрайт, директор на европейската полицейска служба, заявява, че тази оценка затвърждава продължаващата тенденция, която определя киберпрестъпността като „реална и значима заплаха“.

„През тази година станахме свидетели на еволюцията на вече установени киберпрестъпни тенденции. Рансъмуер заплахите продължиха да се увеличават и вече се прехвърлиха в отделни сектори, като например здравеопазването. Освен това, Европол регистрира развитието на зловредни програми, атакуващи ATM мрежата, нанасяйки щети на индустрията за картово разплащане по целия свят“, споделя на свой ред Стивън Уилсън, завеждащ Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол (European Cybercrime Centre, EC3). Докладът обръща внимание и на една засилваща се тенденция, превръщаща се в сериозна заплаха, както за обикновения потребител, така и за бизнесите – предоставянето на киберпрестъпни услуги под наем – практика, която въоръжава технически неумели злоумишленици с възможност да нанасят щети в киберпространството. В интерес на истината именно тази тенденция измества от първото място като заплаха рансъмуер атаките. Взаимстването на бизнес модел от киберпрестъпниците увеличава многократно инцидентите, свързани със сигурността, тъй като се увеличават атаките и престъпните агенти, а киберпрестъпниците, които предлагат услугите си получават възможността да се скрият безнаказано от разследващите.

Криптографски защитените онлайн платформи и услуги, възможността за пълна анонимност и разпространението на цифровите валути пречат много на органите да се справят с разпространителите на детска порнография – проблем, който продължава да е на челни позиции в своеобразната класация на Европол.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини