Киберпрестъпници атакуваха системите на енергиен доставчик в Европа

0
14

Euractiv съобщава, че преди две седмици немска електроцентрала е била засегната от сериозна кибератака продължила пет дни. В резултат на това интернет комуникациите на централата са били деактивирани. Това е първата регистрирана атака над мощностите на енергиен доставчик в Европа.

Изпълнителният директор на компанията, чиито мощности са пострадали от атаката 50Hertz Борис Шухт споделя пред евроизданието, че, използваният метод за атака е бил DOS (Denial Of Service) с „ботнет мрежа, стояща зад атаката“, допълва Шухт. DOS атаката се изразява в изпращането на извънредно голям брой заявки за кратко време към атакувания сървър, което води до прекратяване на функционирането на системите, които са атакувани.

Мениджърът на компанията допълва, че атаката не е довела до нарушение в доставките на количествата енергия, като макар и сериозна, атаката не е представлявала опасност за сигурността на обекта.
EurActiv съобщава, че атаката е станала обект на обсъждане на срещата на Европейската мрежа на операторите на системи за доставка на електричество (European Network of Transmission Systems Operators for Electricity, ENTSO-E). От съобщението на Euractiv става ясно, че асоциацията често обсъжда с Европейската комисия потенциалната опасност от кибератаки към енергийните системи на континента.

Въпреки реалната опасност от подобни атаки и последствията, които могат да имат за множество клиенти на компанията, ENTSO-E продължават да не споделят информация пред обществеността за конкретни атаки като тази над 50hertz. Скорошен доклад, издаден от компанията за компютърна и интернет сигурност McAfee твърди, че към днешна дата една от всяка четири от световните компании доставящи електричество са ставали обект на атака от киберпрестъпници.

Изданието напомня, че кибератаките над енергийните мощности имат потенциала да нарушат ключови електрически инфраструктури и съвсем доскоро на тях се гледаше като на потенциална, а не реална заплаха.

Американската академия на науките (US National Academy of Sciences) излезе с проучване миналия месец, според което една терористична атака над електрическата мрежа на САЩ може да доведе до хиляди жертви и да причини милиарди долари финансови загуби.
Що се отнася до атаката над мощностите на 50Hertz, то се съобщава, че съдейки по IP адресите асоцииращи се с атаката, тя е била проведена от Украйна и Русия. Все пак обаче Euractiv ни припомня, че това не може въобще да се счита за сигурно доказателство, че киберпрестъпниците се намират на територията на двете страни, а може да са използвани само IP-тата, за да може престъпниците да прикрият реалното си местоположение.

50Hertz е един от четирите доставчици на електричество за територията на Германия, като доставят електричество на повече от 18 млн. души добито главно чрез използване на възобновяеми енергийни източници. 50Hertz е водещ доставчик на възобновяема енергия в света, като освен за източната и северната част на Германия, компанията доставя електричество също така за Централна и Източна Европа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари