Интернет предприемачът Ким Дотком е загубил последната си съдебна битка срещу екстрадицията от Нова Зеландия в САЩ. Апелативният съд на Нова Зеландия потвърди решението, че Дотком и трима други могат да бъдат екстрадирани, за да бъдат съдени за нарушаване на авторски права и измами.
Обвиненията са свързани с вече неработещия сайт за споделяне на файлове Megaupload на Дотком, който позволи на милиони хора да изтеглят цифрово съдържание. Немецът и останалите обвиняеми последователно отричат ​​обвиненията на САЩ.

Вече е прерогатив на министъра на правосъдието на Нова Зеландия Андрю Литъл да реши дали да се извърши екстрадицията. Обвиняемите имат един последен правен вариант.

„Ще потърсим преглед на решението от Върховния съд на Нова Зеландия„, коментира техният адвокат Ира Роткен.

САЩ твърдят, че Ким Дотком, Матиас Ортман, Брам ван дер Колк и Фин Батато са участвали в световна престъпна организация, която е причинила загуби за повече от 500 млн. долара. В по-ранна съдебна битка Върховният съд се съгласява с защитата, че обвиняемият не може да бъде екстрадиран въз основа само на предполагаемо нарушение на авторското право, тъй като „онлайн предаването на защитени с авторски права произведения не е престъпление в Нова Зеландия“.

Въпреки това, четиримата обвиняеми могат да бъдат екстрадирани по обвинения в измами, каза съдията в своето решение от 2017 г., тъй като те са вършили престъпления в Нова Зеландия.

Последното решение не определя дали обвиняемите са виновни или невинни, а само че могат да бъдат изпратени в САЩ, за да бъдат съдени. Там ги чакат обвиненията на обявилите се за ощетени притежатели на издателски и авторски права – това са предимно филмовите гиганти като 20th Century Fox, Disney, Paramount, Universal, Columbia и Warner, които съдят Ким Дотком за причинени загуби в размер на половин милиард долара.

Спирането на популярния онлайн хостинг сайт Megaupload бе приветствано като удар срещу интернет пиратството, но се оказва, че в мрежата са били съхранявани и милиони съвсем законни файлове. След като сървърите на Megaupload бяха спрени и след това конфискувани, цялата налична на тях информация бе унищожена. Сред заличените данни влизат и повече от 10 милиона напълно легални файла, качени там от потребители, търсещи удобно място за съхранение на дигиталната си информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари