Ким Дотком претърпя стратегическо поражение в новозеландски съд

0
47

Днес Апелативният съд на Нова Зеландия постанови, че заповедите, използвани за извършване на полицейски обиск на вилите на основателя на сайта Megaupload Ким Дотком и неговия колега Брам ван дер Колк, са били правомерно издадени. Едновременно с това обаче съдът констатира, че новозеландската полиция неправомерно е предала събраните от нея доказателства на американското Федерално бюро за разследване, като е нарушила действащите процедури.

Апелативният съд на Нова Зеландия реши, че обосноваността на заповедите не е очевидна в някои аспекти, но това не е достатъчно, за да бъде призната за незаконна цялата процедура по нахлуването и обиска на дома на Дотком. Юристи коментираха, че ако съдът бе признал за незаконен обиска, това би затруднило значително процедурата по екстрадиция на Дотком и неговите колеги от Megaupload в САЩ, тъй като събраните доказателства в този случай биха били поставени под въпрос.

Обвиненията срещу Ким Дотком и колегите му бяха повдигнати още през месец януари 2012 година. Тогава те бяха обвинени в заговор за нарушаване на авторски права, пране на пари, както и в няколко други нарушения. По време на обиска полицията иззе общо 135 улики, в това число лаптопи, настолни компютри, преносими твърди дискове, около 150 терабайта данни и т.н. Тогава Дотком и трима от неговите колеги бяха арестувани.

Обискът беше извършен по молба на американското Министерство на правосъдието, което иска и екстрадиция на Дотком и колегите му в САЩ. Искът е заведен в Съединените щати от името на Министерството на правосъдието на САЩ в съда на щата Вирджиния.

По-късно ответниците оспориха успешно законността на заповедта за обиск и конфискуването на имуществото им. Сега адвокатът на Дотком Айра Роткен заяви, че правният екип, занимаващ се със защитата на Дотком, най-вероятно ще се запознае с постановлението на Апелативния съд и ще търси възможност за обжалването му пред Върховния съд на Нова Зеландия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари