fbpx
5.8 C
София

Ким Дотком работи над услуга за защитена електронна поща

Най-четени

Шумният скандал, свързан със следенето на потребители от САЩ и граждани на други държави от Националната агенция за сигурност на Съединените щати (NSA) не утихва от доста време. Пресата публикува нови и нови данни за огромните мащаби на несанкционираното следене от страна на ведомството. Според последни данни, публикувани вчера във вестник Washington Post, NSA е излизала хиляди пъти извън рамките на своите правомощия в областта на следенето на гражданите, като е вършила това както преднамерено, така и в резултат на технически грешки. Нещо повече – след 2011 г. Агенцията не се е нуждаела от разрешение за получаване на достъп до личните данни на американските граждани.

На този фон заявленията на най-големите IT-компании, които според Едуард Сноудън осигуряват на службите достъп до акаунтите на своите потребители, изглеждат меко казано неубедителни. Припомняме, че сред имената на компаниите, предоставяли данни на правителствените агенции, Сноудън посочи имена като Microsoft, Google, Apple, Facebook и AOL. С други думи, личните данни и кореспонденцията на милиони хора по целия свят са могли да бъдат получени от NSA без каквото и да било уведомяване на техните притежатели.

Самият Сноудън е използвал за своята кореспонденция услугата Lavabit, която криптираше целия интернет-трафик, преминаващ през нейните сървъри. След скандала със Сноудън собственикът на Lavabit беше принуден да закрие компанията, тъй като, по думите му, „не желае да бъде съучастник в престъпленията срещу американския народ“. Според журналисти, той е бил подложен на натиск от страна на правителството на САЩ с цел получаване на информация за кореспонденцията на Сноудън и не е имал друг избор, освен да се съгласи да компрометира себе си и своята компания, или да избере крайния вариант за нейното закриване. Забележителното в случая е, че по аналогичен начин постъпи и Silent Mail, която също предоставяше услуги за защитена електронна поща.

Въпреки това, интернет-потребителите все пак няма да бъдат лишени от глобална услуга за защитена поща. Създателят на облачното хранилище Mega Ким Дотком обяви, че работи по създаването на пощенска услуга, която ще предостави на потребителите реална защита. Отличителна черта на услугата ще бъде липсата на достъп до криптографските ключове на използващите я дори за нейните служители. По този начин те няма да имат достъп до данните на потребителя, а следователно и няма да могат да предоставят такива на специалните служби на никоя държава. Методът на действие наистина ще бъде надежден, отчитайки факта, че всички данни ще се съхраняват в облачно хранилище, разпределено по цялата глобална мрежа. Остава само да разберем, кога и как ще бъде реализирана услугата. За съжаление, към момента не се съобщава дори приблизителна дата на нейното стартиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини