Ким Кардашян е сред трите знаменитости, срещу които са заведени съдебни искове от инвеститорите в криптовалутата EthereumMax.

Други обвиняеми в схемата с сравнително наскоро излюпената криптовалута са боксьорът Флойд Мейуедър – младши, баскетболистът Пол Пиърс и самите създатели на криптовалутата.

В съдебния иск се твърди, че знаменитостите са си сътрудничили с EthereumMax, за да популяризиращ подвеждащо и продават криптовалутата.

От екипа на EthereumMax заявиха, че оспорват тези твърдения и очакват скоро истината да излезе наяве.

Въпреки името си, криптовалутата няма правна или бизнес връзка с популярната криптовалута Ethereum.

Загубени инвестиции

В груповия иск, който инвеститорите са завели, се твърди, че EthereumMax e криптовалута, популяризирана чрез схема от типа „pump and dump” – този тип схеми са популярни в света на криптовалутите и представляват изкуствено надуване на цената на дадена криптовалута, дирижирано от нейните създатели, чрез активно промотиране и рекламиране, с помощта на инфлуенсъри, известни личности и друго маркетингово влияние, като целта е колкото се може повече хора да купуват валутата, за да се повиши пазарната ѝ цена, а след това нейните създатели и ранни инвеститори, които са придобили големи количества от нея на ниска цена, да я продадат незабавно, генерирайки добри печалби за сметка на всички, които са се подвели и са решили да инвестират във въпросната криптовалута.

В искът, подаден в Централния окръжен съд на Калифорния, се твърди, че „ръководителите на компанията са си сътрудничили с няколко известни личности, като са им поръчвали да правят фалшиви или подвеждащи изявления пред инвеститорите относно EthereumMax чрез реклами в социалните мрежи и други рекламни дейности.“

„Просто казано, целият бизнес модел на EthereumMax разчита на използването на постоянни маркетингови и промоционални дейности, често от известни знаменитости, като целта е да бъдат измамени потенциални инвеститори, които увлечени от популярните лозунги са готови да инвестират в каузи, които им обещават бърза печалба“, се твърди в съдебния документ.

В него още се допълва, че бившият играч на NBA г-н Пиърс е популяризирал EthereumMax в широко обсъждан пост в Twitter през май 2021 г. възхвалявайки способността на EthereumMax “да прави пари за него“.

По същото време екипът на EthereumMax е възложил и на бившия световен шампион по бокс Мейуедър и автора в YouTube Логан Пол да популяризират криптовалутата. Твърди се, че Мейуедър също е промотирал EthereumMax и на конференции за криптовалути.

И накрая, риалити-телевизионната звезда Ким Кардашян, както става ясно от жалбата, е публикувала постове в Instagram, като един от тях е гласял: „Това не е финансов съвет, а споделяне на това, което чух от моите приятели за EthereumMax”.

Ръководителят на Службата за финансов надзор на Обединеното кралство Чарлз Рандъл също допълва, че Кардашян „се е обърнала към своите повече от 250 милиона последователи и ги е призовала да купуват развиващия се токен, като им е давала обещания, че ще успеят да постигнат висока възвращаемост от тази инвестиция.“

Информация или заблуждаваща реклама?

По-късно екипа на EthereumMax се е обърнал към BBC News, след като скандала е започнал да добива популярност, като е заявил, че усилията и работата на маркетинговия отдел на криптовалутата и рекламните ѝ агенти „винаги са били в посока на повишаване на осведомеността и не са окуражавали никого към покупка“, а постовете с известни личности като Ким Кардашян са „предназначени да повишат осведомеността за проекта и неговата полезност.“

„Нашето намерение е нашите маркетингови и PR усилия да насърчат хората да проучат нашия проект… преди да вземат решение“, се казва в официалните изявления.

„Този наш подход отнема много време, енергия и ресурси и е в рязък контраст с обичайните „pump and dump“ схеми, които търсят бързо лично облагодетелстване на създателите или пионерите в търговията с даден крипто актив“, допълват от екипа.

Въпреки това обаче, ако разгледаме обективно данните, ще установим, че рекламните и PR кампании на екипа са довели до увеличаване на стойността на криптовалутата с над 1300% от първоначалната ѝ цена, след което е започнал рязък спад до най-ниското ѝ ниво за всички времена, като това се случва след малко повече от месец от публикацията на Кардашян, както се твърди в съдебния иск, като обвиненията са за това, че в рамките на този месец са били зарибени достатъчно хора, които са купили криптовалутата, след което нейните създатели и техните приближени са се „разтоварили“ от своите притежания и са генерирали големи печалби, докато всички останали, които са се заблудили да вложат пари в нея, са се оказали със значителни загуби.

Като ищци по делото в исковата молба са посочени лица, които са инвестирали в криптовалутата в периода между 14 май и 27 юни 2021 г., които са претърпели значителни финансови вреди от манипулативната схема около валутата.

От EthereumMax отричат всички обвинения

Стив Джентиле, идентифициран в документацията като „съосновател/създател на EthereumMax“, каза пред BBC News: „Измамният разказ, свързан с последните обвинения, е пълен с дезинформация за проекта EthereumMax. Оспорваме всички тези обвинения и очакваме истината да излезе наяве.“

От BBC News са се обърнали със запитване за допълнителен коментар относно ситуацията към Ким Кардашян, Мейуедър и Пиърс, като на този етап все още не са получили отговор.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари