Китайската академия на науките обвини Intel в незаконно използване на FinFET технологията

4
910

Институтът по микроелектроника на Академията на науките на Китай обвини компанията Intel в нарушаване на нейния патент за FinFET технологията. Съдебният иск от страна на държавната служба за интелектуална собственост бе подаден през 2018 година срещу Intel China Limited. Обвинението е, че корпорацията Intel е нарушила патентните права на Института.

Съдът ще разглежда патент номер 201110240931.5, който за краткост наричат ‘FinFET патента’. Този патент е получен от китайския Институт по микроелектроника през 2011 година. Но е добре известно, че Intel активно използва технологията Tri-Gate за полеви транзистори с вертикален гейт  в своите процесори започвайки от поколението Ivy Bridge през 2012 година, чиповете на което се произвеждаха чрез 22 нанометров технологичен процес.

Китайските притежатели на този патент искат обезщетение от 200 милиона юана, което е около $28,6 милиона по днешния валутен курс. Това дело бе вече няколко пъти разглеждано в китайските и американските инстанции. По всичко личи, че Intel се опитва да печели време и колкото се може по-дълго да отлага делото. Но експертите в тази област са на мнение, че Intel има нищожни шансове за успех.

В случай, че Intel загуби това дело, ще трябва да плати не само глобата, която не е особено голяма, но и е възможно на компанията да бъде наложена забрана да реализира своята продукция в Китай. И наистина, тази глоба не може да нанесе някаква значителна вреда на Intel, но загубата на най-големия световен пазар ще бъде твърде болезнена.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари