Официален Пекин е придобил миноритарни дялове със специални права в местните технологични гиганти Tencent и Alibaba, предава Reuters, цитиращи репортаж на Financial Times. Изданието коментира, че в последните години Китайската комунистическа партия (ККП) закупува активно подобни „златни дялове“ в местни компании, занимаващи се с обработката и създаването на онлайн съдържание в стремежа си да наложи по-голям контрол над тях. Tencent, най-големият издател на видеоигри в света, отдавна попада в полезрението на официалните власти, които прилагат различни техники, за да упражнят повече контрол над компанията. Това принуди Tencent, издатели на изключително популярната онлайн игра League of Legends, да потърси спасение извън страната, придобивайки агресивно акции в западни гейм компании. За последно те направиха сериозно вложение в Guillemot Brothers Limited, компанията на братя Гийемо, собственици на френския гейм издател Ubisoft.

Както Tencent, така и Alibaba бяха в центъра на различни регулаторни атаки на Пекин към технологичните гиганти в страната, а дяловете, придобити от ККП в последните четири месеца са първите, които правителството придобива в компанията за електронна търговия.

Reuters обяснява, че тези „златни акции“ обикновено са в размер от един процент от всички дялове на конкретната компания и биват придобити от създадени от държавата фондове и компании. Процентът дялово участие дава на държавата участие в борда на директорите на дадената компания и правото да налагат вето над обсъждани решения.

Изданията цитират данни от публичния бизнес регистър в страната, според които инвестиционното крило на държавната китайска компания Zhejiang Media Group е придобила един процент от Youku Film and Television групата на Alibaba. Освен това, Zhejiang Media Group са назначили Джин Йун, мениджър в едно от нейните подразделения, в борда на компанията. В края на годината друг бизнес субект – WangTouSuiCheng, част от създадения от Китайската агенция за киберпространството China Internet Investment Fund (CIIF) е придобила един процент от Guangzhou Lujiao, развойно звено, което е част от Alibaba. Според Financial Times, целта на действията на Пекин е да придобие по-голям контрол над стрийминг платформата на Alibaba Youku и браузъра UCWeb. Що се отнася до информацията относно Tencent, данни за придобиване на златна акция в компанията, Reuters черпи от свои неназовани източници. Медията допълва, че този вид сделки обикновено облагодетелстват и двете страни понеже с този ход, компаниите получават така ценните лицензи, които Пекин дава на определени компании, за да разпространяват новини онлайн и да показват видео и аудио програми. Tencent например бяха сериозно засегнати от откровено враждебното отношение на ККП към тях в последните години, като Пекин отказваше да им предостави лиценз за издаване на гейм съдържание в страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари