Китайската космическа лаборатория Тянгун-2 ще бъде свалена от орбита на 19 юли

0
381

На 19 юли специалистите на китайското национално космическо управление (CNSA) ще свалят от орбита космическата лаборатория Тянгун-2. Информацията е на информационната агенция Синхуа.

CNSA съобщи в своя официален акаунт във WeChat:

„Космическата лаборатория Тянгун-2 завърши планираните изследвания. Всички системи работят нормално. Сега се извършва подготовката за контролирано завръщане на лабораторията на Земята в съответствие с предварително съставения план“

Уточнява се, че по-голямата част от космическия апарат ще изгори в атмосферата на Земята, а малко количество останали отломки ще падне в безопасната ненаселена зона в южната част на Тихия океан. Китай своевременно ще информира останалите страни за траекторията на лабораторията и на нейните остатъци.

Да си припомним, че Тянгун-2 е втората орбитална лаборатория на Китай с дължина 10,4 метра, диаметър 3,35 метра и тегло на излитане 8.6 тона. Налични са два отсека: жилищен, в който се намира и оборудването за провеждане на различните експерименти, и технически, в който са поставени акумулаторните батерии, основните двигатели и резервоарите с гориво.

Тянгун-2 бе изведена в орбита на 15 септември 2016 година. След месец – на 18 октомври, пилотиранията кораб Шънчжоу-11 транспортира до Тянгун-2 двама тайконавти. Станцията бе обитаема в продължение на 30 дни, след което екипажът благополучно се завърна на Земята.

Новите технологии, тествани и усъвършенствани в рамките на тази мисия ще бъдат използвани в изграждането на бъдещата модулна орбитална станция на Китай.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за