Китайската космическа станция „Тянгун-1“ навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан. Това се случи рано тази сутрин българско време – около 3:15 ч.

Падането на „Тянгун-1“ се следеше от целия свят, а основните опасения бяха корабът да се удари в населено място. Имаше предположения, че отломки до 300 килограма могат да се стоварят на Земята с висока скорост. Част от проблема бе, че траекторията непрекъснато се менеше и не се знаеше точният обем на отломките.

За щастие, по-голямата част от 8-тонния апарат е изгоряла при триенето в долните слоеве на атмосферата. Точната локация на падането вероятно е северозападно от Таити.

Станцията „Тянгун-1“ бе с маса 8.5 тона и е с дължина 12 метра при диаметър 3.3 метра. Тя беше изведена в орбита през месец септември 2011 г. В следващите две години към нея се скачиха на два пъти кораби от серията „Шънчжоу“. След това полетът на космическата лаборатория премина в непилотиран режим, предшестващ обратното падане на Земята.

Предварителни прогнози „пращаха“ отломките от станцията в Испания, Португалия, Франция или Гърция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари